Zorgvuldige studie naar relatie tussen melkconsumptie en hart- en vaatziekten

Bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, is onderzoek gedaan naar de samenhang van zuivel in ons voedingspatroon met hart- en vaatziekten. Dit is gebeurd in de vorm van een zogenaamde meta-analyse, uitgevoerd door universitair docent dr. Sabita Soedamah-Muthu.

Een meta-analyse is een onderzoeksmethode waarbij de resultaten van reeds uitgevoerde en al dan niet gepubliceerde studies met elkaar worden gecombineerd. De studies dienen te voldoen aan een aantal objectieve criteria om meegenomen te worden in zo’n meta-analyse. Het onderzoek is neergelegd in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

De bestaande studies die voor de meta-analyse zijn geselecteerd betroffen voornamelijk door de overheid gefinancierde onderzoeken uit de VS, Engeland, Japan en andere westerse landen. Het betreffende onderzoek is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gerenommeerde Harvard University en de statistische analyse van de gegevens is zowel in Amerika als in Wageningen onafhankelijk van elkaar uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke publicatie met vooraanstaande Harvard voedingswetenschappers, waarbij wordt opgemerkt dat een van hen bekend staat om zijn reserve inzake eventuele gezondheidsclaims van melk.

Het artikel is door de financiers (Nederlandse Zuivelorganisatie, NZO) niet vooraf beoordeeld toen het werd aangeboden aan de American Journal of Clinical Nutrition. Het onderzoeksartikel is door het tijdschrift onderworpen aan een z.g. peer-review proces, waarbij internationale collega-wetenschappers de resultaten en bijbehorende conclusies, met wetenschap van de bron van financiering, tegen het licht hebben gehouden.

De studie waar het hier om gaat is voortgekomen uit interesse van onderzoekers van de Afdeling Humane Voeding van Wageningen University om de rol van zuivel  bij hart- en vaatziekten te bestuderen. Wetenschappelijke interesse als deze, als ook het onderzoeksvoorstel, wordt geheel zelfstandig en onafhankelijk door de onderzoeksgroep geformuleerd. Na de formulering van het onderzoeksvoorstel wordt gekeken hoe de noodzakelijke financiering voor het onderzoek kan worden opgezet.

Afzonderlijke ingredienten in voedingsmiddelen kunnen verschillende werkingen hebben. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Voor bestudering van het verband tussen voeding en gezondheid, kijken onderzoekers steeds vaker naar het gehele voedingsmiddel. Vgl. haring: haring bevat zout dat als slecht wordt beoordeeld voor hart- en vaatziekten; daarentegen bevat haring omega-3 visvetzuren die juist als goed tegen hart- en vaatziekten bekend staan. Wetenschappelijk verantwoorde uitspraken over gezondheidseffecten van voedingsmiddelen zijn daarom altijd ‘gewogen’ uitspraken.

1) Ref artikel: Soedamah-Muthu SS, Ding EL, Al-Delaimy WK, Hu FB, Engberink MF, Willett WC, Geleijnse JM. Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2011;93:158-171

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen