Aandacht voor jong dementerenden tijdens symposium `Jong en dement’

Array

Op 21 september vond het symposium `Jong en dement’ plaats. Een initiatief van Welzijn Lelystad en CMO Flevoland om aandacht te vragen voor deze nog vaak onzichtbare doelgroep.

Zes meter groot kunstwerk
Samen met jong dementerenden uit heel Flevoland maakte kunstschilder én cardioloog Menno Baars in aanloop naar Wereld Alzheimerdag vijf kunstwerken. De doeken samen vormen uiteindelijk een zes meter groot kunstwerk, als resultaat van onderlinge communicatie en samenwerking tussen jong dementerenden en de kunstenaar. Wethouder Jacobs toonde één van de kunstwerken aan het publiek en sloot met een toespraak het symposium af.

De internationale Wereld Gezondsheids Organisatie heeft 21 september uitgeroepen als speciale dag om overheden te alarmeren over dementie als een ernstige gezondheidskwestie, omdat de wereld vergrijst.

250.000 dementerenden
In Nederland zijn nu ongeveer 250.000 dementerenden. Dit zal de komende 30 jaar verdubbelen. Lelystad telt dit jaar 697 mensen met een vorm van dementie, in 2020 zijn dat 906 mensen en in 2040 telt de gemeente maar liefst 2093 mensen met dementie. Volgens de Altzheimerstichting Nederland zal het aantal mensen met dementie in Almere en Zeewolde nog meer toenemen. Zij behoren tot de 6 gemeente waar de groei het grootst is.

bron: Gemeente Lelystad

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen