Risico botulismebesmetting

Bij de gemeente Blaricum is een melding binnengekomen van een geval van botulisme. De ziekte is gevonden bij een hond. Het is niet duidelijk waar het huisdier besmet is geraakt. Wel is bekend dat de hond bij de watertjes bij Rust Wat en de Hut van Mie is uitgelaten. Omdat de bron van de besmetting vaak te vinden is in ondiep, stilstaand water wil de gemeente geen risico nemen. Bij beide watertjes worden daarom waarschuwingsborden geplaatst.

Botulisme is een vergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen dood gaan. De bacterie die botulisme veroorzaakt, gedijt goed in stilstaand, ondiep water dat warmer is dan 20 graden. Bij de bestrijding van botulisme is het essentieel om dode dieren te verwijderen. Meldingen over dode dieren bij een van de watertjes kunt u dus het beste zo snel mogelijk doorgeven aan de gemeente. Raak de dieren niet aan, maar bel het Meldpunt Openbare Ruimte: tel  035-751313. U kunt ook mailen via het meldingenformulier op de gemeentelijke website.

Bron: Gemeente Laren

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen