Voorkom beroerte, eet een appel

Snoep verstandig eet een appel’. Dit oude motto van de Nederlandse fruittelers heeft een nieuwe lading gekregen: uit onderzoek blijkt dat het eten van veel appels het risico op een beroerte met de helft kan verminderen.

Hetzelfde geldt voor peren, witlof en bloemkool die behoren tot de groep ‘witvlezige’ fruit- en groentesoorten. Het onderzoek van voedingswetenschapper Linda Oude Griep van de Universiteit Wageningen is het eerste waarin de kleur van groenten en fruit in relatie tot gezondheid is onderzocht.

Oude Griep maakte gebruik van een steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder de Nederlandse bevolking van tien jaar geleden. Ruim twintigduizend mannen en vrouwen vulden een uitgebreide vragenlijst in over hun eetpatroon.

‘Dus we weten van deze mensen wat ze tien jaar geleden aten. En in de jaren daarna is bij deze mensen gevolgd wie precies hart- en vaatziekten hebben gekregen. Op basis van die gegevens hebben we deze analyses uitgevoerd.’

Kleuren
Om vast te kunnen stellen welke groepen groenten en fruit het meest werden gegeten, werden ze ingedeeld in kleurgroepen. Zo kon de wetenschapper bepalen of de consumptie van een bepaalde kleurgroep invloed had op het krijgen van een beroerte.

Onder de groep groen vallen bladgroenten als spinazie en sla, de groep geel/oranje staat voor citrusvruchten en wortels en rood/paars voor tomaten, aardbeien en blauwe druiven. Onder de witte kleurgroep vallen appels, peren, witlof en bloemkool.

Verminderd risico
Het risico op een beroerte bij mensen met een hoge inname van witte groenten en fruit bleek 55 procent lager dan bij mensen die zelden deze producten aten. Bij de overige kleurgroepen van groenten en fruit werd geen verband gevonden tussen consumptie en het ontwikkelen van een beroerte.

Welke voedingsstoffen in de witte kleurgroep precies verantwoordelijk zijn voor de verminderde kans op beroertes kan Oude Griep niet zeggen, omdat witte groenten en fruit veel verschillende voedingsstoffen bevatten.

‘We kunnen wel zeggen dat de witte groep van groenten en fruit voor 55 procent uit appels en peren bestond. En appels en peren zijn in ieder geval rijk aan voedingsvezel en ook aan flavonoïd en quercetine. Dat zijn voedingsstoffen die mogelijk ook gerelateerd zijn aan de bescherming van beroertes. Dus het zou kunnen zijn dat het op die manier werkt.’

Variatie belangrijk

Oude Griep benadrukt dat het om een eerste studie gaat. Ze meent dat haar onderzoek voornamelijk bevestigt dat het belangrijk is om veel en gevarieerde groenten en fruit te eten.

Irene van Dis, voedingsdeskundige van de Nederlandse Hartstichting, beaamt dit. ‘Het is een eerste belangrijke bevinding, maar de hartstichting kijkt naar het hele gebied van hart- en vaatziekten. En dan adviseren wij om gevarieerd te eten van alle kleuren groenten en fruit en natuurlijk ook regelmatig de witte soorten in te nemen.’

Snoep verstandig, eet dus ook een peer – of banaan.

bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen