Speekselverlies bij hersenbeschadiging kinderen

Array

Veel kinderen met een cerebrale parese (hersenbeschadiging) kwijlen veel, vaak en ernstig. Het kwijlen schaadt hun medische en emotionele ontwikkeling, en ook het welbevinden van hun ouders, in belangrijke mate. Kwijlen wordt veroorzaakt doordat het slikken en het handhaven van de lichaamshouding verstoord zijn. Soms is een mentale achterstand de oorzaak. Door Botuline Toxine (BoNT-A) in de mondbodem speekselklieren te spuiten vermindert het kwijlen. Dit werkt bij ongeveer 50% van de kinderen gedurende acht maanden. Aan de BoNT-A behandeling zitten een aantal nadelen: de behandeling is duur, vindt plaats onder algehele narcose, moet herhaaldelijk toegepast worden en vooraf is de therapie respons niet in te schatten. Erasmus onderzocht of factoren die het kwijlen veroorzaken ook van invloed zijn op de therapierespons. Zij concludeert dat dit niet het geval is: de slikstoornis zelf speelt een grote rol. Ze verwacht dat als ‘real-time’ beeldvorming de onderliggende slikstoornis beter in kaart brengt, het resultaat van BoNT-A therapie zou kunnen verbeteren. Ook zijn er aanwijzingen dat reflex speekselsecretie van de niet behandelde wangspeekselklier mogelijk van invloed is op de therapierespons van BoNT-A.

Biografie

Corrie Erasmus (Amersfoort, 1968) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna was zij AGNIO Neurologie in het Medisch Centrum Alkmaar en vervolgens in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Hier volgde zij de opleiding Klinische Neurologie. De laatste zes maanden van de medisch specialistenopleiding maakte ze in het UMC St Radboud af als fellow kinderneurologie. Sinds 1 januari 2005 werkt Erasmus als kinderneuroloog en staflid in het UMC St Radboud.

Datum: dinsdag 27 september 2011
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. C.E. Erasmus
Promotors: prof. dr. J.J. Rotteveel
Copromotors: dr. P.H. Jongerius, dr. F.J.A. van den Hoogen
Titel promotie: Clinical aspects of drooling in children with cerebral palsy

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen