Jong-dementerende schreeuwt om aandacht

Array

Aangrijpend boek over Alzheimer-patiente van amper 50 jaar

BOEK OP LANGEDIJK, 20110926 Anders dan gebruikelijk gaat het nieuwe Alzheimer-boek ‘Ze zeggen dat het zo niet langer gaat’ over de impact van beginnende dementie op het dagelijks leven van een jong werkend echtpaar. Het verhaal vangt aan op het moment dat George het idee heeft dat er iets niet pluis is met zijn vrouw Olga. Het stel staat volop in het leven en uiterlijk is er nog weinig aan de hand, maar het verval is onmiskenbaar, met veel pijn en verdriet als gevolg.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. George en Olga weigeren voetstoots slachtoffer te worden van de situatie en proberen te genieten van het leven zoals het is. Veel van de beschreven situaties zullen zowel jong als oud aanspreken omdat ze universeel zijn en niet slechts voorbehouden aan de jong-dementerende.

Het boek dingt niet naar een literatuurprijs en ontbeert wetenschappelijk verantwoorde beschouwingen, maar doet in een prettige stijl onopgesmukt verslag van een rauwe, emotionele realiteit. Dat maakt het boek lezenswaardig voor zowel lotgenoten als mensen die zijdelings met dementie te maken hebben. Ook aan professionals in de zorg die werken met dementerenden en hun naaste familie, biedt George’ relaas een boeiend kijkje ‘achter de schermen’.

De opbrengst van het boek gaat naar projecten voor jong-dementerenden in Lelystad.

bron[ Giga boek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen