D66 en PvdA werken met hulpverleners aan betere weerbaarheid

D66-Kamerlid Magda Berndsen en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken organiseren een Rondetafelgesprek om de professionele weerbaarheid van hulpverleners te vergroten. Op maandag 26 september zullen zij met ambulancemedewerkers, brandweermannen en politieagenten in gesprek gaan. Het gesprek vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur in de Aletta Jacobszaal van de Tweede Kamer.

Gezamenlijke aanpak
Doel van het gesprek is om een beeld te schetsen van de ervaringen die de hulpverleners hebben en om vervolgens gezamenlijke plannen te maken om de weerbaarheid te versterken. Naast de mensen uit het veld en Tweede Kamerleden Attje Kuiken en Magda Berndsen, bevinden zich ook een hoogleraar en psychologe onder de aanwezigen. Zo moeten de verschillende aspecten van weerbaarheid aan de orde komen, zodat de aanwezigen gezamenlijk tot plannen voor verbetering kunnen komen.

Kuiken: “Het is onze plicht om mensen die zich dagelijks inzetten om mensen te beschermen en levens te redden veilig en gezond te houden. Het gebrek aan weerbaarheid kost de samenleving bovendien honderden miljoenen”. Berndsen stelde eerder dit jaar een onderzoek naar de effecten van geweld op hulpverleners voor. D66 en PvdA willen de aard, omvang en gevolgen van de posttraumatische stress stoornis (PTSS) voor hulpverleners in kaart brengen. Berndsen: “Op dit moment neemt het aantal hulpverleners dat lijdt aan PTSS toe. Daar wordt onvoldoende aandacht aan besteed. Steun van de maatschappij en van werkgevers speelt een belangrijke rol in het herstel van deze mensen.”

Aandacht voor hulpverleners
Voor de PvdA en D66 is er geen twijfel dat de weerbaarheid aandacht verdient. Het aantal hulpverleners met sociale en psychische klachten neemt toe. De politie spreekt over een percentage van 5 tot 7 % dat verminderd weerbaar is en een percentage van 30% dat symptomen heeft waardoor het functioneren is verminderd. De bezuinigingen van dit kabinet zullen de weerbaarheid van hulpverleners verder onder druk zetten.

Naast de zorg voor hulpverleners die met agressie en geweld te maken hebben gehad, willen de PvdA en D66 de sociale weerbaarheid van deze beroepsgroepen in het algemeen vergroten. Verbeterde weerbaarheid moet voorkomen dat hulpverleners overbelast raken door zware omstandigheden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen