Finalisten ‘VoorGoedeZorg’ bekend

Array

De finalisten van de VGZ innovatiewedstrijd VoorGoedeZorg zijn donderdag na de halve finale bekend gemaakt. De winnaar wint begeleiding bij de uitvoering van een project: samen met VGZ wordt een projectteam opgezet die gaat helpen bij de ontwikkeling, uitvoering en implementatie van het mantelzorgidee.

De vijf deelnemers zijn: VMCA, Minase Consulting, Callstera, Veerkracht Dichtbij en Stichting The Caretakers. In de finale op 10 oktober in De Fabrique in Utrecht presenteren de finalisten hun innovatieve mantelzorgidee. De wedstrijd en de setting zijn gebaseerd op het TV-programma Dragon’s Den.

Finalisten
De vijf finalisten van VoorGoedeZorg 2011 zijn (in willekeurige volgorde):
1.             VMCA met I cook for you (Almere)
Praktische ondersteuning aan mantelzorgers door het bieden van een dagverse maaltijd aan huis door VMBO leerlingen van de opleidingen consumptief / zorg en welzijn.
2.             Minase Consulting met de Dementie Experience (Tilburg)
Een fysieke, mobiele, interactieve ruimte waarin (gezonde) mensen kunnen ervaren hoe de leefwereld van iemand met dementie eruit ziet.
3.            Callstera met VGZ Belbericht (Badhoevedorp)
Patienten worden automatisch gebeld met een zelf bepaalde vraag die betrekking heeft op hun zorgsituatie. Op basis van het antwoord op de vraag worden mantelzorgers en andere betrokkenen bericht via email, sms of telefoon.
4.             Veerkracht Dichtbij met E-Veerkracht (Uden)
Gemakkelijker communiceren met (nieuwe potentiele) mantelzorgers en andersom. Mantelzorg aan een bredere groep mensen vragen om hen in te zetten als secundaire mantelzorger. Via een website kunnen deelnemers oproepen plaatsen in een eigen mantelzorgnetwerk.
5.            Stichting The Caretakers met Caire: caire is in the air (Rotterdam)
Caire is een landelijk dekkend web- en mobiel platform dat mantelzorgers, patienten, vrijwilligers via een virtueel netwerk bij elkaar brengt. Caire is een plaats en tijd onafhankelijk platform dat (zorg) vraag en aanbod samenbrengt op basis van verschillende niveaus van ’trusted circles’.

Finale
De finale van VoorGoedeZorg vindt plaats op maandagavond 10 oktober om 20.00 uur in de Fabrique in Utrecht. De avond zal worden gepresenteerd door Jort Kelder. De jury zal ondermeer bestaan uit: Cynthia Vogeler van het Ministerie van VWS,  Jancor de Boer van Mezzo en Conny Helder van Stichting Gezondheidscentrum Eindhoven.

Nationale Zorgbarometer
Uit de Nationale Zorgbarometer is gebleken dat mensen mantelzorg een belangrijke element vinden in ons zorgstelsel. Mede daarom staat het thema mantelzorg centraal in de wedstrijd voor VoorGoedeZorg. VGZ gaat serieus aan de slag en op zoek naar een oplossing voor de wensen op het gebied van mantelzorg. Door de vergrijzing hebben steeds meer ouderen hulp nodig. Hierdoor wordt de professionele zorg steeds duurder en de belasting van de mantelzorger steeds zwaarder. Bovendien willen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Met VoorGoedeZorg hoopt VGZ er een bijdrage aan te kunnen leveren dat zieken en hulpbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen.

Meer informatie over de wedstrijd VoorGoedeZorg is te vinden op de website:

http://www.vgz.nl/voor-goede-zorg

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen