Behandeling van Aplastische Anemie met ATG Paard (ATGAM)

Array

De Nederlandse Vereniging van Hematologie (NVvH) heeft in hun vergadering van
31 augustus jl. besloten, gebruik te gaan maken van de mogelijkheid om ATG Paard (ATGAM, Pfizer) uit Noord-Amerika te importeren, met in acht name van de bepalingen in artikel 3.17 van de Regeling Geneesmiddelenwet.
Met dit besluit is het medicijn ATG Paard weer beschikbaar voor behandeling van patienten met een ernstige vorm van Aplastische Anemie, die niet in aanmerking (kunnen) komen voor een stamceltransplantatie.
In een uitgebreid onderzoek van de USA National Institute of Health, onder leiding van dr. Philip Scheinberg, is de behandeling die momenteel beschikbaar is met ATG Konijnen (thymoglobuline), vergeleken met ATG Paard  (ATGAM. Pfizer), allebei in combinatie met ciclosporine. “De respons (35%) en overleving (55%) in het konijn ATG was beduidend slechter dan het paard ATG (respons 62% en overleving 85%) “

“Zonder behandeling zullen deze patienten transfusieafhankelijk blijven en overlijden, meestal aan infecties door een verminderde afweer.”

Al eerder waren er aanwijzingen, door onderzoeken en analyses, dat met behandeling met het ATG Paard (ATGAM, Pfizer) beduidend betere resultaten werden verkregen.
Betrokkenen en patientenvereniging zijn verheugd over deze stap van de NVvH, die het mogelijk maakt dat dit medicijn nu ter beschikking kan komen.
Er zijn dringende verzoeken gedaan aan het European Medicines Agency (EMA) en aan de producent Pfizer, om AGT Paard (ATGAM) d.m.v een registratie in Europa beschikbaar te maken.
http://www.hematoslife.org/nederland/aplastische-anemie/1-1325/atg-kuur.html

 

Recente artikelen