Te veel weeën risico voor baby

Array
Dit is een origineel bericht van Uitgeverij Thoeris B.V.

Het geven van een weeeninfuus om de bevalling op gang te brengen of tabletten om de baarmoedermond te laten rijpen, kan leiden tot te sterke weeen, wat de zuurstofvoorziening van de baby in gevaar brengt. Een makkelijke manier om dit te voorkomen is om als de bevalling eenmaal op gang is, het infuus te stoppen. Dat zegt hoogleraar verloskunde Joris van der Post van het AMC in het boek ‘De grote geboortegids’ dat deze week verschijnt.
‘Uit onderzoek blijkt dat de baring gewoon doorgaat als je het infuus uitzet wanneer de weeen goed op gang zijn. Toch wordt dat nog veel te weinig gedaan’, aldus Van der Post. ‘Maar overstimulatie komt te veel voor en is een risico voor de baby. Stoppen de weeen toch, dan kan het infuus gewoon weer aangezet worden. Ook blijkt dat als de bevalling op verzoek wordt ingeleid, dus zonder medische reden, er vaker een kunstverlossing, zoals een vacuümextractie wordt verricht.
Bron: ANP Perssupport
De grote geboortegids werd geschreven door gynaecoloog Van der Post en verloskundige Mariel Croon. In een tijd waarin er onder aanstaande ouders veel onrust bestaat over de conditie van de baby, de veiligheid van de bevalling en het al dan niet kiezen voor pijnbestrijding, bieden de auteurs vanuit hun beider disciplines objectieve informatie en handvatten om zelf risico’s te onderkennen. Zo bevat het boek een trappelkaart waarmee de moeder zelf kan registreren of haar baby elke dag binnen één uur tien keer beweegt. Zo’n tien-keer-binnen-een-uurscore geeft aan dat de baby in goede conditie is.
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen