Thuiszorgmedewerkers eisen loon en respect

Wanneer: woensdag 28 september
Hoe laat: 12.00 uur
Wat: kleine manifestatie voorafgaand aan het WMO-debat in de Tweede Kamer
Waar: Plein, Den Haag
Einde: 13.00 uur

Op woensdag 28 september vindt om 13.00 uur in de Tweede Kamer een debat plaats over de WMO. Vanaf 12.00 uur komt de actiegroep ‘Wij zijn de Thuiszorg’ bijeen op het Plein in Den Haag. De actiegroep, bestaande uit ongeveer 100 mensen, presenteert daar een manifest dat een aantal eisen stelt over de kwaliteit van het werk en de zorg voor hun clienten. Daarbij vragen de thuiszorgmedewerkers om respect voor hun werk, een fatsoenlijk loon en een duidelijk takenpakket. Ze protesteren tegen marktwerking in de zorg en willen met het manifest de maatschappij bewust maken van het maatschappelijke belang van de huishoudelijke verzorging. Na de manifestatie zal de actiegroep de commissievergadering bijwonen om daar de Tweede Kamerleden te vragen het manifest als eerste te ondertekenen.

Thuiszorgmedewerkers van verschillende organisaties in Nederland staan onder druk omdat werkgevers bij aanbestedingsprocedures zich inschrijven voor een te laag uurtarief. Van dit uurtarief, wat onder de kostprijs is, kan geen salaris conform de cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) worden betaald. Dit gebeurt op dit moment bij Thuiszorg Haarlem, Breda en Utrecht. Om de kosten te drukken, korten werkgevers op het salaris van het personeel.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo’n 250 cao’s en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen