Zorgverzekering 80 euro duurder in 2012

De consument is in 2012 minimaal 80 euro meer kwijt aan de zorgverzekering, blijkt uit gegevens. De basispremies stijgen naar verwachting met gemiddeld dertig euro op jaarbasis. Ook het eigen risico gaat per 1 januari met 50 euro fors omhoog, van 170 naar 220 euro. De zorgverzekering wordt in 2012 dus fors duurder.

Zorgverzekeraar DSW kwam vandaag als eerste met de basispremie voor 2012. De premie bedraagt 102,50 per maand en stijgt daarmee 36 euro op jaarbasis. Een flinke stijging.. “Het kabinet voorspelde tijdens Prinsjesdag nog dat de premie met 11 euro omhoog zou gaan. Zorgverzekeraar Menzis zei recent een stijging tussen 20 en 30 euro te verwachten. Maar met 36 euro op jaarbasis gaat deze stijging dus alle verwachtingen te boven.”

Volgens Huibers betekent de stijging van DSW niet veel goeds voor de nog bekend te maken premies. “Gekeken naar eerdere jaren lag de premie van DSW altijd onder het gemiddelde van de premies van andere zorgverzekeraars. Met dat gegeven in het achterhoofd, is het dus goed mogelijk dat de premiestijging van de basisverzekering van andere zorgverzekeraars nog hoger zal uitvallen.” Overigens heeft het ministerie van VWS met haar schattingen ook altijd behoorlijk onder de gemiddelde werkelijke premies gelegen.

Overstappen
Alle verzekerden kunnen de komende weken een brief van hun zorgverzekeraar verwachten met daarin de premies voor 2012. Uiterlijk 15 november moeten alle premies voor 2012 bekend zijn. Doorgaans lopen de premies tussen verzekeraars behoorlijk uiteen, waardoor overstappen verstandig kan zijn. De huidige zorgverzekering opzeggen kan tot en met 31 december 2011. Aanmelden bij een nieuwe verzekeraar kan tot en met 31 januari 2012.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen