Foetale en neonatale screening op aangeboren afwijkingen

Vandaag is bij Reed Business het nieuwe boek Foetale en neonatale screening op aangeboren afwijkingen verschenen. Dit boek is een betrouwbare leidraad voor besluitvorming voor verloskundigen, huisartsen, gynaecologen en andere zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg aan zwangere vrouwen.

Foetale en neonatale screening op aangeboren afwijkingen geeft op een heldere, overzichtelijke en beknopte manier wetenschappelijk verantwoorde informatie over de vele aandoeningen die met screening kunnen worden vastgesteld. Ook wordt in dit boek aandacht besteed aan de psychologische gevolgen en de medisch-ethische dilemma’s voor de betrokken ouders als zij worden geconfronteerd met een aangeboren afwijking van hun kind.

Naast de aard, en de eventuele gevolgen, van de bevindingen voor het kind wordt ook aandacht besteed aan de kans op foutpositieve en foutnegatieve uitslagen. Vanuit verschillende invalshoeken worden de ontwikkelingen vertaald naar de directe dagelijkse zorg, zodat aanstaande ouders weten waar ze aan toe zijn en weloverwogen en goedgefundeerde beslissingen kunnen nemen.

De informatie in dit boek kan worden gebruikt als leidraad voor het counselinggesprek voorafgaand aan het eventuele foetale en neonatale screeningsonderzoek op aangeboren afwijkingen. Ook kan dit boek als leidraad worden gebruikt voor counseling en voorlichting op het moment dat er afwijkingen bij het pre- of postnataal onderzoek zijn geconstateerd.

De auteur
Hajo Wildschut, gynaecoloog, heeft meer dan 25 jaar ervaring met counseling en prenataal onderzoek. Nicolette den Hollander, klinisch geneticus, heeft vele jaren in een universitaire setting gewerkt als arts-echoscopist. Hans van Goudoever, kinderarts-neonatoloog, houdt zich bezig met de opvang van de zieke pasgeborene. Daarnaast maken Manu Keirse, klinisch psycholoog, en Guido de Wert, medisch ethicus, deel uit van de redactie.

Symposium
Geboortecentra: verbeteren in bescheidenheid
Vrijdag 30 september zal het eerste exemplaar van Foetale en neonatale screening op aangeboren afwijkingen worden aangeboden op het symposium Geboortecentra: verbeteren in bescheidenheid aan Prof. Dr. A. Franx, die onlangs werd benoemd tot hoogleraar in de verloskunde. Kijk hier voor meer informatie over dit congres.http://www.scem.nl/nl/p_agenda_detail.lp?ID=1836&doelgroep=&trefwoord=&select=&expand=&type=

Foetale en neonatale screening op aangeboren afwijkingen: leidraad voor besluitvorming is een uitgave van Reed Business. Het boek is verkrijgbaar via de website www.elseviergezondheidszorg.nl, via de reguliere boekhandel of via de klantenservice (+31 (0)314 35 83 58).

Auteur: Hajo Wildschut / ISBN: 9789035233379/ Uitgave: 1e druk 2011 / Prijs:
€ 79,95

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen