Klokken met datum in Albert Schweitzer ziekenhuis

Ruim 250 nieuwe klokken hangt het Albert Schweitzer ziekenhuis de komende weken aan de muur, op alle afdelingen waar oudere en/of verwarde patienten (kunnen) verblijven. De klokken geven niet alleen de tijd aan, maar ook de dag en datum in een duidelijk display.

Voor patienten die zich tijdelijk verminderd bewust zijn van hun omgeving, geeft dit extra houvast. De klokken zijn geschonken door de Stichting Vrienden van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Arja Mourik, verpleegkundig specialist Geriatrie, deed hiervoor een aanvraag bij de stichting. Mourik: ,,Ouderen – maar niet alléén ouderen – hebben een verhoogd risico om tijdens hun verblijf in het ziekenhuis gedesorienteerd te zijn. Dat kan varieren van ‘een beetje uit hun gewone doen’ tot acuut ernstig verward, als gevolg van hun aandoening of de behandeling. In de praktijk blijkt dat verwarde mensen rustiger zijn en zich veiliger voelen, naarmate ze een beter besef van de tijd en de dag hebben. Dankzij dit type klok, recht tegenover of naast het bed, dringen de datum en tijd goed door en hoeven ze niet steeds te vragen welke dag of hoe laat het is.”

De klokken hangen onder meer op de afdelingen Geriatrie, Intensive Care/Hartbewaking, Neurologie, Interne Geneeskunde en Dagbehandeling. ,,Vrijwel overal kunnen ouderen opgenomen zijn of worden behandeld”, zegt Mourik. ,,De klokken komen alleen niet op de kinder- en kraamafdeling te hangen.”

De veiligheid en het welzijn van kwetsbare ouderen krijgen binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis sinds enkele jaren gericht aandacht met tal van maatregelen en procedures. Mourik: ,,Ouderen lopen specifieke risico’s in een ziekenhuis. Naast verwardheid hebben ze ook kans op ondervoeding, vallen en functieverlies (onder meer verlies van zelfstandigheid en mobiliteit). Daarop wordt dus extra goed gelet.”

Mourik is erg tevreden dat haar aanvraag is gehonoreerd door de Stichting Vrienden. Deze stichting heeft als doel om het verblijf van patienten in het Albert Schweitzer ziekenhuis zo veel mogelijk te veraangenamen met middelen waarvoor in het gewone ziekenhuisbudget geen ruimte is. De stichting werft geld via donateurs, schenkingen, sponsoring en inzameling. Op de wijzerplaat van de klokken is het logo van de schenker afgebeeld. De waarde van de schenking bedraagt circa 25.000 euro.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen