NPCF: Goede betaalbare zorg moet blijven voor iedereen

Array

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
De NPCF is bezorgd over de betaalbaarheid van de zorgverzekering. Behalve het duurder worden van de basisverzekering, krijgen verzekerden ook te maken met een toename van het verplichte eigen risico van 40 euro per jaar en met nieuwe en hogere eigen betalingen.

DSW maakte vandaag als eerste zorgverzekeraar de premie voor de basisverzekering voor komend jaar bekend. De premie gaat 3 euro per maand (36 euro totaal) stijgen in 2012. Eerder kondigde Menzis al aan dat de premiestijging hoger zal zijn dan de overheid heeft becijferd.

Hiervoor krijgen mensen een kleiner pakket terug en worden de compensatieregelingen voor mensen met hogere zorgkosten en mensen met lage inkomens beperkt.
Naast de basisverzekering is het nog maar de vraag of de aanvullende verzekeringen betaalbaar en toegankelijk blijven voor mensen die daarop aangewezen zijn.

Er dreigt een stapeling van maatregelen voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Dit terwijl de betaalbaarheid van de zorgverzekering met de huidige premies voor steeds meer verzekerden een probleem blijkt. De NPCF wil een zorgstelsel waar iedereen toegang heeft tot goede en betaalbare zorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen