‘In 2012 miljoen Nederlanders naar zelfstandige kliniek’

Array

Klinieken winnen terrein
Zelfstandige klinieken nemen steeds meer de rol van ziekenhuizen over. Specialistische zorg, een snelle behandeling en hoge kwaliteit is wat de klinieken bieden en waar de consument voor kiest. De verwachting is dat in 2012 de grens van een miljoen patienten wordt overschreden, tegenover zo’n 660.000 patienten in 2010. Een explosieve groei die de komende jaren doorzet. Het aantal zelfstandige klinieken die de vereiste efficientie, toegankelijkheid en specialisatie bieden, neemt dan ook snel in aantal toe. Dit terwijl ziekenhuizen terrein prijs moeten geven.

Hoge waardering patienten
De prognose is dat het aantal Nederlanders dat een zelfstandige kliniek bezoekt, groeit naar 1,6 miljoen in 2015. Er zijn meerdere redenen voor deze toename aan te wijzen. Een daarvan is dat zelfstandige klinieken zonder uitzondering een hoog rapportcijfer van meer dan een 8 scoren in het tevredenheidsonderzoek onder 5.000 patienten van klinieken met een ZKN-keurmerk. De deskundigheid van de arts wordt maar liefst met een 8,4 gewaardeerd. Ter vergelijking: ziekenhuizen scoren bij soortgelijke onderzoeken gemiddeld een 7,4. “Patienten anno nu zijn steeds kritischer en mondiger. Zij gaan gewoon bewust op zoek naar de plek waar zij de beste zorg kunnen krijgen. Daarbij speelt kwaliteit een rol, evenals de wachttijden. In een zelfstandige kliniek kun je meestal direct terecht, en dat telt gewoon”, stelt Jak Dekker, vicevoorzitter van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). “Bovendien krijgen steeds meer mensen het besef dat de meeste behandelingen in een zelfstandige kliniek, net als in een ziekenhuis, gewoon vergoed worden door de zorgverzekeraar en dat deze zorg dus voor iedereen bereikbaar is.”

ZKN-keurmerk: korte wachttijden, hoge kwaliteit zorg
Nederland telt ruim 200 zelfstandige klinieken, waarvan meer dan de helft een ZKN-keurmerk heeft. Dit is een landelijk erkend gecertificeerd kwaliteitskeurmerk, waarbij de kliniek wordt gekeurd door KIWA, een onafhankelijke, professionele certificeringsinstelling. “Voor clienten betekent dit ZKN-keurmerk dat de zelfstandige kliniek garant staat voor snelle behandeling, een hoge kwaliteit op het gebied van medische behandeling, persoonlijke benadering, nazorg en informatievoorziening”, licht Dekker toe.

1 oktober Open Klinieken Dag
Aanstaande zaterdag organiseert ZKN de landelijke Open Klinieken Dag 2011. Zelfstandige klinieken met het ZKN-keurmerk openen dan hun deuren voor belangstellenden. Een uitgelezen kans voor iedereen die meer wil weten over wat een zelfstandige kliniek te bieden heeft en waarom het van belang is om het onafhankelijke keurmerk in de gaten te houden. Kijk op www.zkn.nl welke klinieken deelnemen aan de open dag.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen