Nieuw classificatiesysteem voor het effect van medicijnen op de rijv..

0
238

Gekleurde pictogrammen kunnen uitstekend de gele sticker op medicijnenverpakkingen vervangen. Dat is een van de resultaten uit het vijfjarige Europese onderzoeksproject DRUID, dat het effect van medicijnen op de rijvaardigheid onderzocht. Hoogleraar Farmaceutische Patientenzorg Han de Gier werkte mee aan het onderzoek. De Gier en zijn collega’s presenteerden de resultaten van hun onderzoek tijdens de DRUID-slotconferentie op 27 en 28 september in Keulen.

Grote groepen mensen gebruiken medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, maar ook antidepressiva. Toch is er niet genoeg aandacht voor het effect van deze medicijnen op het verkeer, vertelt Han de Gier. “Geen enkele automobilist slikt graag medicijnen die het effect hebben van vier borrels. Maar toch gebeurt het wel dat ouders onder invloed van geneesmiddelen een groep kinderen naar de sportclub brengen.”

Bijsluiter
De effecten van medicijnen op de rijvaardigheid staan wel in de bijsluiter, maar die informatie is te vaag, meent De Gier. “De bijsluiter helpt de patient niet beslissen of ze het middel wel moeten gebruiken, en zo ja, hoe ze dan hun rijgedrag kunnen aanpassen.”

Daarnaast krijgen medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden een gele sticker, maar ook die mist meestal zijn uitwerking. De Gier: “Ongeveer 70 procent van de patienten negeert deze sticker, ook omdat de huisarts meestal geen waarschuwing heeft gegeven bij het voorschrijven.”

bron: Rijksuniversiteit Groningen