NZa geeft reactie op fusie Friese ziekenhuizen

Array

Door de voorgenomen fusie tussen de Friese ziekenhuizen De Tjongerschans en het Medisch Centrum Leeuwarden ontstaat een concern dat aanzienlijk groter is dan de andere ziekenhuizen in de regio. De voorgenomen fusie zou kunnen leiden tot een prijsstijging voor de algemene ziekenhuiszorg. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit in haar advies aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die de fusie beoordeelt op grond van de Mededingingswet.

De NZa is met simulatiemodellen nagegaan wat de mogelijke effecten van de fusie kunnen zijn. De toepassing van deze modellen geeft aan dat de prijzen voor algemene ziekenhuiszorg met minder dan 10% kunnen stijgen bij de betrokken ziekenhuizen.
De NZa hecht veel waarde aan de inkooprol van zorgverzekeraars bij de beoordeling van de mogelijke gevolgen voor de publieke belangen van de fusie. Zij constateert dat zorgverzekeraar De Friesland, met een marktaandeel van 60 tot 70% de grootste inkoper van algemene ziekenhuiszorg in de regio, geen bezwaar heeft tegen de fusie.

De NZa kan, als daar aanleiding toe bestaat, een onderzoek naar Aanmerkelijke Marktmacht instellen. Zij kan indien nodig de betrokken ziekenhuizen en verzekeraars een AMM-verplichting opleggen om de betaalbaarheid, kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg voor de consument te waarborgen. Daarnaast ziet de NZa erop toe dat zorgverzekeraars hun zorgplicht nakomen. Verzekeraars moeten voor hun verzekerden goede, betaalbare en tijdige zorg inkopen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen