AWBZ zorg moet ook buiten EU mogelijk blijven

Array

CDA
Uitslag: AWBZ zorg moet ook buiten EU mogelijk blijven
Mensen met een beperking of chronische ziekte die gebruik maken van de AWBZ moeten ook buiten de EU gebruik kunnen blijven maken van deze zorg. Maar het is wel goed dat de periode waarin dat recht geldt, is teruggebracht van een jaar naar 13 weken. Woordvoerder Sabine Uitslag kon zich goed vinden in de plannen van de staatssecretaris, om de mogelijkheid om buiten de EU op vakantie te gaan, voor deze groep te verkorten tot 13 weken. Met deze verkorte periode sluit de staatssecretaris aan bij de arbeidsongeschiktheidswetgeving. Het debat over dit wetsvoorstel is daarmee afgerond, volgende week stemt de Kamer hier over.

Sabine Uitslag is ook woordvoerder op het gebied van de WMO. Ook dit onderwerp stond de afgelopen week op de agenda. De staatssecretaris heeft in een brief haar visie toegelicht over de wijzigingen op dit gebied per 1 januari 2013, de Kamer heeft hierop gereageerd.

In haar inbreng benadrukte Uitslag de punten die het CDA belangrijk vindt. Omdat de WMO over het welzijn van mensen gaat vindt het CDA dat deze daarom zo dicht mogelijk bij burgers en door burgers zelf moet worden uitgevoerd. De overdracht van gegevens van het zorgkantoor naar de gemeenten dient ook zeer zorgvuldig te gebeuren. Bij de overdracht van de huishoudelijke hulp vanuit de AWBZ naar de WMO is dat niet goed gegaan, dat moet nu beter. Het CDA vindt verder dat de WMO raad een afspiegeling van de samenleving moet zijn. Dat betekent dat ook ouderen en GGZ gebruikers in deze raad vertegenwoordigd moeten zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen