De Kinderombudsman: cijfers kindermishandeling onaanvaardbaar hoog

Dit is een origineel bericht van De Kinderombudsman
Jaarlijks zijn maar liefst 119.000 kinderen slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige van geweld tussen partners. In 2005 ging het nog om 107.200 gevallen.

Op de duizend kinderen zijn dat 34 kinderen tussen de 0 en 17 jaar. Deze cijfers staan in de tweede Nationale Prevalentiestudie Mishandeling van Kinderen en Jeugdigen van de Universiteit Leiden en TNO dat vandaag is verschenen.

De Kinderombudsman Marc Dullaert vindt deze cijfers verontrustend en maatschappelijk onaanvaardbaar. Deze cijfers laten opnieuw zien dat kindermishandeling in Nederland een zeer ernstig en hardnekkig probleem is.De overheid heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het scholen van beroepskrachten in het onderwijs en in de gezondheidszorg.
Maar is dat voldoende? Ondanks alle aandacht, investeringen en een actieplan van het voormalige programmaministerie Jeugd en Gezin is het niet gelukt om kindermishandeling te verminderen.De Kinderombudsman heeft met een groot aantal experts gesproken met de vraag hoe er een impuls kan worden gegeven aan de aanpak van kindermishandeling. Met de aanstaande herziening van het stelsel van de jeugdzorg in het vooruitzicht, heeft hij onder meer het Nederlands Jeugdinstituut, de Bernard van Leer Foundation, MOVISIE, Raak en het Landelijk Programma Huiselijk Geweld en de Politietaak gevraagd een bijdrage te leveren aan de discussie over de aanpak van kindermishandeling. De komende tijd zullen zij de volgende punten nader uit te werken:

Gerichte preventie voorkomt kindermishandeling. Gemeenten moeten beschikken over een preventiestrategie. Deze loopt van een opvoedcursus over geweldloos opvoeden voor alle nieuwe ouders tot meer uitgebreide cursussen voor ouders die tot de risicogroepen behoren. De laatste jaren is de aanpak van kindermishandeling vooral gericht geweest op melden: het signaleren van en het melden door beroepskrachten bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Deze adviezen en meldingen stijgen ieder jaar.

Het bespreken van kindermishandeling in de directe omgeving van het kind is in Nederland nog steeds een taboe. Mensen moeten worden geactiveerd om gezamenlijk de verantwoordelijkheid te dragen voor een veilig opvoedings- en opgroeiklimaat voor kinderen. Kindermishandeling is een probleem van ons allemaal, binnen en buiten ons sociale netwerk. Moet er een normeringssysteem komen voor burgers en professionals, om kindermishandeling te herkennen en daarop anderen aan te kunnen spreken?

De hulpverlening na een melding van kindermishandeling lijkt te versnipperd. Er zijn veel instanties die zich bezighouden met onderzoek en hulpverlening en te weinig hebben echt de regie. Er moet direct onderzoek en meervoudige, effectieve hulp beschikbaar zijn voor de gezinnen waarbij kindermishandeling geconstateerd is. In deze gezinnen moet de hulpverlening gaan werken volgens de principes van ‘Wraparound care’: alle noodzakelijke hulp wordt in en om het gezin heen georganiseerd.

Binnen enkele weken hoopt de Kinderombudsman een nadere uitwerking van de experts te krijgen.

Links:
Organisatie info:
												De Kinderombudsman
Afdrukken:
Deel persbericht op:
Permanente link:
http://www.perssupport.nl/apssite/permalink/58704
Stuur door:
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen