Hersenkanker beter in beeld

Array

Vrije Universiteit Amsterdam
Glioblastoma (GBM) is een agressieve en moeilijk te bestrijden vorm van hersenkanker. Anneke Niers ontwikkelde ‘reporters’ waarmee ontstaan en ontwikkeling van de tumoren beter in beeld kunnen worden gebracht. Ze promoveert op 5 oktober aan VUmc.

Glioblastoma (GBM) is een zeer agressieve vorm van hersenkanker. Met de huidige behandelmethoden is GBM moeilijk te bestrijden en dus is de overlevingskans van patienten erg laag. Anneke Niers ontwikkelde in haar onderzoek nieuwe hulpmiddelen waarmee het ontstaan en de ontwikkeling van de tumoren beter in beeld kunnen worden gebracht. Dit opent de mogelijkheid om in de toekomst specifiekere therapieen tegen deze tumor te ontwikkelen.

In haar onderzoek heeft Niers biosensoren ontwikkeld die het mogelijk maken verschillende biologische processen zoals apoptose (het afsterven van cellen) en NFkB activiteit (een belangrijke transcriptiefactor in kanker) van de tumor te volgen. Ook heeft ze een reporter ontworpen die een tumor met verschillende beeldvormende technieken in beeld kan brengen en daarnaast een assay die de migratie van tumorcellen registreert.

* Startdatum: 05-10-2011
* Tijd: 13.45
* Locatie: Aula
* Titel: Novel biosensors for preclinical brain tumor analysis
* Spreker: J.M. Niers
* Promotor: prof.dr. W.P. Vandertop
* Onderdeel: VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied: Medisch
* Evenementtype: Promotie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen