NZa biedt GGZ mogelijkheid voor afrekenen in DBC’s

Array

Nederlandse Zorgautoriteit
Instelling kan kiezen: afrekenen in budget of DBC’s
Vanaf 2012 mogen instellingen in de GGZ kiezen of zij afrekenen met budgetparameters of via diagnosebehandelingcombinaties (DBC’s). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) biedt deze mogelijkheid zodat instellingen minder administratieve lasten hebben en alvast kunnen wennen aan de overgang naar prestatiebekostiging in 2013. Voorwaarde is wel dat er overeenstemming is met verzekeraars over de manier van afrekenen.

Vanuit GGZ-instellingen en zorgverzekeraars kreeg de NZa verzoeken om het in de beleidsregels mogelijk te maken om afgerekend te worden in DBC’s. Met de beleidswijziging komt ze hieraan tegemoet.

In het kort werkt het voorstel als volgt: Instellingen maken net als nu een afspraak met de zorgverzekeraar over de te leveren zorg in zowel budgetparameters als DBC’s. Zij spreken ook een verhouding af tussen beide, de zogenaamde omrekenfactor. Vervolgens registreert een instelling gedurende het jaar niet meer de budgetparameters, maar alleen DBC’s. De instelling verantwoordt de werkelijke productie in DBC’s, gecorrigeerd voor de omrekenfactor. Hierbij geldt dat net als nu het vooraf afgesproken budget alleen overschreden kan worden als de instelling en de zorgverzekeraar het eens worden over aanvullende productieafspraken.

Omdat de NZa de registratie van budgetparameters niet langer verplicht stelt, hoeven instellingen geen dubbele administratie meer te voeren. Daarnaast helpt dit voorstel instellingen om zich volledig op DBC’s te richten, ter voorbereiding op de komst van prestatiebekostiging in 2013. In de huidige situatie ligt de nadruk nog op de budgetparameters omdat deze de uiteindelijke inkomsten van een instelling bepalen. Bij de verantwoording op basis van de werkelijke productie in DBC’s zal de nadruk verschuiven naar de DBC’s.

Om in DBC’s te kunnen verantwoorden moeten GGZ-instellingen voor 15 maart op hun budgetformulier aangeven voor welke manier van afrekenen zij kiezen. Afrekenen in DBC’s kan effect hebben op de hoogte van de vergoeding voor kapitaallasten voor een instelling, daarom vraagt de NZa hier expliciet naar op het formulier.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen