Dr. Jeffrey Hillman: ”Lantibiotica doden alle ziekenhuisbacteriën”

Array

Binnen zes jaar kan nieuw antibioticum levens redden
In het RTL 4 televisieprogramma ‘Apotheek en Gezondheid TV Magazine’, dat elk weekeinde wordt uitgezonden, maakt dr. Jeffrey Hillman, wetenschappelijk directeur van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Oragenics, in de uitzending van 1 en 2 oktober bekend dat hij er in is geslaagd een nieuw antibioticum te ontwikkelen waarmee binnen vijf tot zes jaar alle zogenaamde resistente ziekenhuisbacterien kunnen worden bestreden.

De basis van dit nieuwe middel wordt gevormd door de zogenaamde ‘Lantibiotica’, die zo’n tachtig jaar geleden, nog voor penicilline het daglicht zag, werden ontdekt. De Lantibiotica bestaan uit verschillende types waarvan de werking in veel gevallen tot voor kort nog onbekend was. Een kleine groep, de zogenaamde Type A, werd eerder goed onderzocht en wordt al langere tijd in de voedingsindustrie toegepast.

Andere typen bleken nauwelijks te verwerken waardoor de verwachte werking met betrekking tot het bestrijden van ziekmakende bacterien niet gecontroleerd kon worden. Hillman en zijn team zijn er nu in geslaagd, na een onderzoek dat in 1984 gestart werd, de volledige Lantibioticafamilie in beeld te brengen en de werking van individuele moleculen vast te stellen. Aan de hand van die gegevens weet Hillman zeker dat de Lantibiotica binnen vijf tot zes jaar alle ziekenhuisbacterien zullen kunnen doden. “Aan het einde van jaar starten we met het klinische onderzoek. Vervolgens zullen we gegevens doorsturen naar alle controlerende instanties, maar je mag er wat mij betreft van uitgaan dat de Lantibiotica – en meer speciaal de MU 1140 – binnen maximaal zes jaar in ziekenhuizen kan worden ingezet.”

Hillman  noemt dat bittere noodzaak. “In het afgelopen jaar stierven in de VS 100.000 mensen aan de zogenaamde ziekenhuisbacterien. In de komende jaren gaat dit aantal absoluut stijgen, omdat het aantal resistente bacterien ook gaat toenemen.”

In ons eigen land hadden we onlangs te maken gehad met een niet te temmen ziekenhuisbacterie in het Rotterdamse Maaslandziekenhuis, die naar verluidt drie dodelijke slachtoffers eiste.

Apotheek en Gezondheid TV Magzine

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen