Hartveilig wonen alarmeert vrijwilligers met App

Vrijwilligers die worden opgeroepen te reanimeren bij een hartstilstand, kunnen  voortaan ook een melding via een App krijgen. Directeur Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting heeft deze nieuwe App maandag 3 oktober in gebruik genomen. Door dit programma worden de getrainde vrijwilligers die in de buurt van een slachtoffer met een hartstilstand zijn, beter bereikt.

Tot nu toe werden deze vrijwilligers voor Hartveilig wonen altijd per SMS opgeroepen. Deze methode was minder nauwkeurig omdat niet bekend was of deze vrijwilligers ook echt in de buurt waren. Tegelijkertijd kon het ook voorkomen dat mensen die normaal gesproken niet in de buurt van het slachtoffer verblijven, dat op dat moment toevallig wel zijn. Hartveilig wonen heeft daarom het Landelijk Reanimatie Oproepsysteem ontwikkeld. Bij een melding van een hartstilstand zoekt dit systeem via de navigatie op de smartphone automatisch uit wie van de vrijwilligers dicht in de buurt van het slachtoffer zijn. De bijbehorende App zorgt voor de melding.

Hartveilig wonen is georganiseerde burenhulp, waarmee vrijwilligers binnen enkele minuten met een defibrillator (AED) aanwezig zijn bij een slachtoffer; vaak veel sneller dan een ambulance. Daardoor kan eerder begonnen worden met reanimeren en wordt de overlevingkans bij een acute circulatiestilstand sterk verbeterd. Nadat de meldkamer Ambulancezorg een melding heeft gekregen van een acute circulatiestilstand, in de volksmond ook wel hartstilstand genoemd, worden deze vrijwilligers onmiddellijk ingeschakeld.

Hartveilig wonen verwacht door deze nieuwe App nog betere hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers van een hartstilstand. Daarnaast blijft het bestaande alarmeringssysteem bestaan.

Steeds meer gemeenten hebben de afgelopen maanden besloten over te gaan op Hartveilig wonen. Recent heeft  ook de  Regionale Ambulancevoorziening Agglomeratie Amsterdam (RAVAA) besloten het systeem in te zetten voor hun 1,2 miljoen inwoners. Zij willen de verbindende schakel zijn in de acute zorgketen en AED/burgerhulporganisaties daarin opnemen.  Reden waarom zij de App van Hartveilig wonen in gebruik nemen zijn de moderne technologische mogelijkheden die de App biedt om vrijwilligers gericht te bereiken en te ondersteunen. Hartveilig wonen is verder onder meer actief in een groot deel van Gelderland en Zeeland. Inmiddels hebben ook enkele Duitse gemeenten hun interesse voor het programma getoond.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen