Model van eerstelijn krijgt navolging binnen de Wmo

Array

In de komende jaren gaan 180.000 personen met langdurige zorgbehoeften over van de AWBZ naar de Wmo. Dat is ongeveer drie keer zoveel als het aantal verpleeghuisbewoners in 2010. Die 180.000 bestaan uit mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen, chronisch psychiatrische patienten, verslaafden en kwetsbare ouderen. Zij redden het niet om zelfstandig te leven. Zij hebben dagelijks of wekelijks behoefte aan activerende en/of ondersteunende begeleiding.

In vakjargon heet die begeleiding case management. Van belang is dat die case managers ontkleurd zijn, in buurten en wijken  werken en NIET werken  voor specifieke doelgroepen. Het zijn sociale huisartsen, makkelijk toegankelijk en met naam en toenaam bekend in de buurt. Ze zijn beschikbaar voor gezinnen met opvoedingsproblemen, en voor alle anderen die het net niet meer zelfstandig redden. Deze sociale huisartsen hebben verstand van zorg, wonen, werk en welzijnsvoorzieningen.

In eerste instantie trachten zij de zelfredzaamheid van de client te herstellen. Lukt dat niet, dan organiseren zij een eigen-kracht conferentie om familieleden, buurtbewoners of vrijwilligers te mobiliseren om in het gebrek aan zelfredzaamheid te voorzien. Schiet ook die eigen kracht tekort, dan overlegt de case manager met andere eerstelijnswerkers over professionele ondersteuning. Daarna komen pas gespecialiseerde beroepskrachten uit de tweedelijn op het toneel.

Zo’n aanpak binnen de WMO met sociale huisartsen, in de eerstelijn werkend en tweedelijn consulterend, verhoogt kwaliteit van leven van mensen met beperkingen en  verlaagt de oorspronkelijke AWBZ-kosten met 25%. Woorden van deze strekking sprak Rogier den Uyl, directeur van de RadarGroep, die gemeenten en andere instanties adviseert over welzijn, zorg en  participatie van burgers. Hij deed zijn verhaal tijdens het congres ‘Van AWBZ naar WMO’, dat het Leids Congresbureau in Amersfoort organiseerde op donderdag 29 september.

Aan het congres namen 150 personen deel uit de kring van gemeenten, zorgkantoren en zorgaanbieders.  Ondergetekende trad op als dagvoorzitter en Rogier den Uyl als spreker. Hij onderbouwde zijn besparingen van 25% met een voorbeeld van zwak begaafde patient Gerrit, die in scenario 1 traditioneel binnen de AWBZ wordt behandeld. In scenario 2 richt de case manager haar aandacht op ondersteuning van de zus en zwager van Gerrit en van vrijwilligers die daardoor op eigen kracht meer hulp gaan bieden.

Ondergetekende herkende in het vurige pleidooi van Rogier den Uyl iets van zijn vader Joop den Uyl.  Tot zover dit bericht. Op 4 november vindt de jaarlijkse conferentie plaats over recente ontwikkelingen in beleid, onderzoek en  veld van de eerstelijnsgezondheidszorg. Aan de orde zijn de volgende vijf thema’s: 1. Financiering van zorg in de wijk 2. leeftstijlinterventies 3. kwaliteitsindicatoren 4. eerstelijn poortwachter, ja of nee? en 5. geïntegreerde scholing van eerstelijnsprofessionals. Wilt u naar dit congres, waar in thema 1 en 2 de hierboven besproken Wmo en de AWBZ aan bod komen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘aankomende congressen’, lees de uitvoerige brochure, meld u aan en deel uw kennis met die van anderen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen