Reumafonds Goslingsprijs 2011 voor onderzoek naar RA

0
360

De Goslingsprijs 2011 voor het beste proefschrift in de reumatologie is gegaan naar dr. Carla Wijbrandts. Dr. Wijbrandts promoveerde aan het AMC Amsterdam op een proefschrift over reumatoïde artritis (RA). Een van haar conclusies uit het proefschrift is dat TNF-alfaremmers niet alleen ontstekingen in gewrichten tegengaan, maar ook het risico op hart-en vaatziekten en botontkalking kunnen verminderen.

De Goslingsprijs is een tweejaarlijkse prijs vernoemd naar professor J. Goslings. Hij werd in 1934 in Leiden de eerste hoogleraar reumatologie in Nederland. De prijs wordt sinds 1973 uitgereikt aan onderzoekers onder de 40 jaar die promoveren op een onderzoek in de reumatologie. Het Reumafonds is sponsor van de prijs van EUR 2.500. Algemeen directeur Lodewijk Ridderbos reikte de prijs uit op de Najaarsdagen van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. Grote omslag
De introductie van TNF-alfaremmers betekende begin jaren negentig een grote omslag in de behandeling van reumatoïde artritis. Toch is nog lang niet alles bekend over de behandeling met TNF-alfaremmers.

In haar proefschrift ‘(Anti)TNF-alpha matters in rheumatoid arthritis’ laat dr. Wijbrandts zien dat er een gunstig effect van deze middelen is op het cholesterolprofiel en daarmee op aderverkalking van mensen met RA. Ook hebben de middelen een gunstig effect op botontkalking (osteoporose). Aderverkalking en osteoporose zijn risicofactoren bij mensen met RA.

Ook blijkt uit het onderzoek van dr. Wijbrandts dat hoe hoger de ontstekingsactiviteit voor de behandeling is, des te groter de kans op verbetering door de behandeling is. Het aantal macrofagen, de opruimcellen van het afweersysteem, in het ontstoken gewricht kan als maat worden gebruikt om de effectiviteit van de behandeling te meten.

Vechtersmentaliteit
Carla Wijbrandts begon in 2002 haar promotieonderzoek bij professor Paul-Peter Tak aan het AMC Amsterdam. Ze heeft vele gesprekken gevoerd met deelnemers aan haar onderzoek. Dr. Wijbrandts was onder indruk van de enorme vechtersmentaliteit van mensen met RA. Ondanks de pijn, de stijfheid en de zwellingen in hun gewrichten probeerden ze hun leven zo normaal mogelijk te leven.

Een skiongeval zorgde voor een nog dieper begrip van wat het betekent om beperkt te zijn door een probleem met het bewegingsapparaat. Dr. Wijbrandts brak een wervel in haar rug en moest daardoor zes weken lang een corset dragen. Als onder een vergrootglas heeft ze gezien dat een lichamelijke beperking een enorme impact op het leven heeft.

Deze ervaring heeft Carla Wijbrandts nog gemotiveerder gemaakt voor de opleiding tot reumatoloog. Als specialist hoopt ze bij te kunnen dragen aan een betere kwaliteit van leven voor patienten met reuma. Ze verwacht in 2014 haar opleiding tot reumatoloog en internist af te ronden.

Vorig artikelMaximaal comfort patiënten kankercentrum VUmc
Volgend artikelNationale Zorg Jaarprijs en Dr. Yep nomineren ‘Topklinieken’ en ‘Top Ziekenhuizen’
Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld) René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley. Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes Valpreventie2.0 In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen. De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten. Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.