Samenwerken in de eerstelijn draait om vijf vragen

Array

Bij samenwerking in de eerstelijn komen steeds vijf vragen aan de orde: 1. Is er een gedeelde, inhoudelijke ambitie? 2. Wordt er recht gedaan aan belangen die iedere zorgaanbieder heeft? 3. Bestaat er een persoonlijke klik tussen de samenwerkingspartners? 4. Is de juiste organisatievorm voor de samenwerking gekozen? en 5. Is er consensus over de stappenprocedures om de ambitie te realiseren?

Deze vijf vragen lichtte Wilfried Ophey toe op de themabijeenkomst van het ZonMw programma ‘Op Een Lijn’, die het Julius Centrum, het Jan van Es Instituut, het Nivel en het bedrijf Research voor Beleid hadden georganiseerd op donderdag 29 oktober op het UMC Utrecht. Aanwezig waren circa tachtig personen, vooral afkomstig uit projecten die subsidie van ZonMw ontvangen binnen het programma Op Een Lijn. Ophey is seniorpartner van Twijnstra en Gudde en auteur van tal van boeken over samenwerking.

Onderzoeker drs. Pim Valentijn gaf aan, hoe deze vijf vragen terugkomen in alle ZonMw-projecten en op welke wijze deze worden beantwoord per project. De PP presentatie van Opheij en Valentijn treft u binnenkort aan op www.unitzorginnovatie.nl onder ‘gehouden congressen’.  Tot zover dit bericht.  Op 4 november vindt de jaarlijkse conferentie plaats over recente ontwikkelingen in beleid, onderzoek en  veld van de eerstelijnsgezondheidszorg. Aan de orde zijn de volgende vijf thema’s: 1. Financiering van zorg in de wijk 2. leeftstijlinterventies 3. kwaliteitsindicatoren 4. eerstelijn poortwachter, ja of nee? en 5. geïntegreerde scholing van eerstelijnsprofessionals. Wilt u naar dit congres, waar in thema 1 en 2 de hierboven besproken Wmo en de AWBZ aan bod komen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘aankomende congressen’, lees de uitvoerige brochure, meld u aan en deel uw kennis met die van anderen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen