Medicatieveiligheid kinderen op het spel

Array

Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie
Medicatieveiligheid kinderen op het spel; voortbestaan Kinderformularium onzeker
Het voortbestaan van het Kinderformularium, de online database met doseringsvoorschriften voor geneesmiddelengebruik bij kinderen, is onzeker omdat de financiering na 1 januari 2012 niet beschikbaar is.

Medicijnen werken anders bij kinderen
Geneesmiddelen zijn meestal niet geregistreerd voor gebruik door kinderen. Dat komt omdat kinderen in de registratiefase van een geneesmiddel niet gebruikt kunnen worden als testpersonen. Gevolg is dat kindermedicatie in de regel off-label gebruikt wordt, d.w.z. gebruik waarvoor geen of slechts een beperkte wetenschappelijke onderbouwing bestaat. Deze wetenschappelijke onderbouwing is echter wel hard nodig, want kinderen zijn geen kleine volwassenen. Een kinderlichaam verwerkt medicijnen anders.

Kinderformularium in 2008 gelanceerd
Om (kinder)artsen en apothekers te helpen om de medicatie voor jonge patienten zo verantwoord mogelijk voor te schrijven en af te leveren heeft het Nederlands Kenniscentrum voor Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK) in 2008 het landelijk Kinderformularium gelanceerd. In het Kinderformularium zijn de meest gangbare geneesmiddelen opgenomen en voorzien van een dosisadvies voor kinderen en indien beschikbaar aanvullende informatie.

Kinderformularium in 2010 erkend als richtlijn
Het Kinderformularium is tot stand gekomen door multidisciplinaire samenwerking van kinderartsen, ziekenhuisapothekers, huisartsen, andere specialismen en een vertegenwoordiging vanuit het Wetenschappelijk Instituut van de KNMP. In 2010 hebben de NVK, de KNMP en de NVZA het Kinderformularium officieel erkend als richtlijn voor het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen aan kinderen. Voor de ontwikkeling van het Kinderformularium is subsidie verleend door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten en het ministerie van VWS.

Voortbestaan Kinderformularium per 2012 onzeker Het voortbestaan van het Kinderformularium is echter onzeker. De subsidies houden eind dit jaar op. KNMP, NVZA, de NVK en het NKFK staan samen garant voor het inhoudelijke onderhoud van het Kinderformularium, mits er per 1 januari 2012 financiering voor beschikbaar is.

Matthijs de Hoog, kinderarts-intensivist Erasmus MC-Sophia en directeur NKFK vandaag bij het KNMP congres Grote Zorg voor Kleine Mensen: “Voor zieke kinderen kan het van levensbelang zijn dat artsen en apothekers in Nederland ook in de toekomst een up to date Kinderformularium kunnen raadplegen. Dat staat nu op het spel. KNMP, NVK, NVZA en NKFK zijn in overleg met zorgverzekeraars, overheid, ziekenhuizen en de farmaceutische industrie maar tot dusverre is nog geen oplossing gevonden. Wij doen een klemmend beroep op Minister Schippers om hierbij te helpen. ”

Dit is een gezamenlijk nieuwsbericht van het Nederlands Kenniscentrum voor Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK), de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen