Uitvindingen in het lab sneller toegepast in de patiëntenzorg

Array

VU medisch centrum
Op 1 oktober 2011 was de officiele start van EATRIS, een consortium van vooralsnog negen EU-lidstaten en de toonaangevende centra op het gebied van geneeskundig translationeel onderzoek in deze landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in VU medisch centrum.

Naast Nederland zijn nu Duitsland, Denemarken, Finland, Italie en Spanje aangesloten, en de komende maanden volgen er nog drie. Andere landen kunnen en zullen zich in de komende jaren aansluiten. Deze centra gaan intensief samenwerken om de concurrentiepositie van Europa op het gebied van translationeel onderzoek te versterken.

Eatris coördineert en ondersteunt
EATRIS, dat sinds 2006 in ontwikkeling is, coördineert en ondersteunt deze centra teneinde de Europese onderzoeker toegang te geven tot de benodigde state-of-the-art infrastructuur en faciliteiten voor biomedisch translationeel onderzoek. EATRIS zal ook bijdragen aan verbeterde kennisuitwisseling, standaardisering en harmonisering van biomedische gegevens en regelgeving. Het uiteindelijke doel is een snellere vertaling van fundamenteel biomedisch onderzoek naar concrete producten en diensten ten behoeve van de patient.

Nederland heeft met de acht Universitair Medische Centra (UMC’s), het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM), het BioMedical Materials program (BMM), Top Institute Pharma, en een sterke publiek-private Life Sciences and Health structuur een vooraanstaande rol op het gebied van translationeel onderzoek in Europa.

De vestiging van EATRIS in Amsterdam versterkt de rol van Nederland als centrum voor kruisbestuiving tussen de Europese academische wereld en de industrie voor translationeel onderzoek. De verwachting is dat Nederland hiermee een nog aantrekkelijkere vestigingsplaats wordt voor internationale bedrijven in de health- en biotech-sector.

Patient profiteert
Translationeel onderzoek is onderzoek dat een snelle overstap mogelijk maakt van een vinding in het laboratorium naar toepassing in de patientenzorg, waaronder ook preventie en diagnostiek worden gerekend. Dit type onderzoek is de schakel tussen fundamenteel en klinisch onderzoek en heeft als doel de patienten zo snel mogelijk te laten profiteren van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Concreet leidt translationeel onderzoek tot onder meer nieuwe geneesmiddelen, vaccins en nieuwe methoden voor (vroeg)diagnostiek. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet naar personalized medicine: maatwerk voor de individuele patient.

Vragen en informatie
Voor vragen kunt u terecht bij het EATRIS-office, Petra van der Valk, tel (020) 444 2254. Kijk ook op www.eatris.eu

Lees hier het Engelstalige persbericht van de officiele opening op 1 oktober in VU medisch centrum.

bron: Origineel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen