Noodhulpactiviteiten Artsen zonder Grenzen in Sirte, Libië

Array

Artsen zonder Grenzen heeft op 3 oktober medicijnen en medisch materiaal aangevoerd naar Sirte, de Libische stad die zich in het middelpunt van de huidige, verwoede gevechten bevindt. Volgens de lokale artsen in de stad verergert de gezondheidssituatie er steeds verder.

Urgente tekorten
`Ze vertellen dat hun ziekenhuis overspoeld wordt met gewonden en dat ze niet altijd in staat zijn om andere mensen die urgent medische zorg nodig hebben, zoals zwangere vrouwen of kinderen, kunnen helpen. Ook chronisch zieken kunnen ze niet behandelen,’ aldus Mégo Terzian, arts en hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen. `Daarbovenop komt nog dat ze water en elektriciteit regelmatig afgesneden zijn en ze een acuut tekort hebben aan medische voorraden. Ze hebben verdovingsmiddelen, antibiotica, pijnstillers en bloed om transfusies uit te kunnen voeren nodig.’

Aanvoer medische benodigdheden Sirte
Vanwege de gevechten kon het Artsen zonder Grenzen team vanuit Misrata tot nu toe enkel medicijnen aanleveren naar een stadje op 10 kilometer afstand van Sirte. Op 3 oktober zijn onze hulpverleners er echter in geslaagd medicijnen en andere medische benodigdheden naar Sirte zelf aan te voeren, waaronder een zuurstofapparaat en verbandmiddelen.

Hulp van frontlinie tot ziekenhuis
Gewonden krijgen eerste hulp in vooruitgeschoven medische hulpposten langs de frontlinies van Sirte en Beni Walid. Daarna worden ze gestabiliseerd in een in een verlaten vakantiehuis opgezette kliniek op zo’n 50 kilometer van Sirte. Artsen zonder Grenzen voorziet deze kliniek met logistieke ondersteuning, medicijnen en andere medische voorraden. Ook gaven we de aanwezige lokale hulpverleners training in spoedeisende medische zorg. Zodra de toestand van de gewonden stabiel is, worden ze vervolgens per ambulance of helikopter naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen met chirurgische capaciteit gebracht, in Misrata of Tripoli.

Vluchtelingenkampen
Vanwege de gevechten ontvluchten veel burgers de bolwerken van het oude regime, zoals de steden Sirte en Beni Walid. Deels zet koers richting van Tripoli, anderen zoeken een toevlucht in de omgeving van Misrata of voegen zich bij andere Libiers in de vluchtelingenkampen in Kaddayia, Al Hicha, Wachka. Artsen zonder Grenzen monitort de situatie in de kampen om te verzekeren dat de mensen medische zorg kunnen krijgen. In Al Hicha, waar een kamp met 2.000 inwoners is geopend, voorzien we Libische artsen van medicijnen.

Yefren, Zintan en Tripoli
Daarnaast voorzien teams van Artsen zonder Grenzen ziekenhuizen in Yefren en Zintan van medische voorraden en verlenen zij psychosociale hulp. Een chirurgisch team van Artsen zonder Grenzen werkt in Misrata, in het Kasr Ahmed ziekenhuis. Zij richten zich in het bijzonder op de spoedeisende gevallen en gewonden. Ook verzorgen zij krijgsgevangenen die operaties nodig hebben. Artsen zonder Grenzen psychologen bieden training en begeleiding aan Libische psychologen in traumaverwerking. Ook staan onze teams migrantenarbeiders die zich verschuilen in Tripoli bij met hulpgoederen, medische en psychosociale zorg.

bron: Artsen zonder Grenzen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen