Erica Terpstra onthult Nationaal Donor Monument op 21 oktober

Array

De Stichting Nationaal Donor Monument heeft bekendgemaakt dat het Nationaal Donor Monument op vrijdag 21 oktober wordt onthuld. De officiele onthulling zal voltrokken worden door o.a. Erica Terpstra en Joyce Silvester, de burgemeester van Naarden. De onthulling is een van de onderdelen van de Nationale Donorweek, die van 17 t/m 22 oktober plaatsvindt. Het Nationaal Donor Monument krijgt een plek op het plein bij de Grote Kerk in Naarden.

Het programma begint om 14.00 uur in de Grote Kerk. Peter van Roosmalen, voorzitter Stichting Nationaal Donor Monument: “Het monument is bedoeld om alle orgaandonoren in Nederland te bedanken. De feestelijke onthulling is niet alleen een mooi moment voor getransplanteerden, maar ook voor nabestaanden van donoren. Kortom, wij willen iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwerp orgaandonatie van harte uitnodigen de onthulling bij te wonen.”

Het initiatief voor een nationaal monument ter ere van donoren is jaren geleden ontstaan bij levergetransplanteerde Piet Legerstee. De Stichting Nationaal Donor Monument is sinds 2010 bezig met de realisatie van het monument. Van Roosmalen: “Mede dankzij een groot aantal vrijwilligers, betrokkenen en sponsoren, waaronder Astellas Pharma B.V., de Nederlandse Transplantatie Stichting, de Hartstichting, de Nierstichting, de Maag Lever Darm Stichting, de Leverstichting Nederland,  Vereniging Harten Twee, de Nederlandse Leverpatienten Vereniging, de Nederland Nierpatienten Vereniging Nederland en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, wordt het monument op 21 oktober werkelijkheid. Ik kijk dan ook enorm uit naar deze feestelijke dag.”

Er is op dit moment een groot tekort aan orgaandonoren in Nederland. De problematiek rond orgaandonatie- en transplantatie is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. “Het Nationaal Donor Monument brengt het onderwerp orgaandonatie juist op een positieve manier onder de aandacht, door te laten zien dat Nederland blij mag zijn met degenen die wél kiezen om hun organen af te staan. Het monument draagt, als nationaal symbool van orgaandonatie, bij om degenen die nog geen orgaandonor zijn te stimuleren ook donor te worden”, aldus Van Roosmalen.

Het Nationaal Donor Monument ‘de Klim’ is ontworpen door kunstenaar Egbert Hermsen en gemaakt door Ben Overkamp. Het staat symbool voor een getransplanteerde die dankzij zijn donor naar een nieuw leven klimt en een nabestaande die uit een dal van verdriet klimt doordat de overleden donor in iemand anders voortleeft.

Wilt u de onthulling van het Nationaal Donor Monument bijwonen? Zie www.donormonument.nl voor het programma en meer informatie. Aanmelden kan via [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen