Nieuwe verloskamer voor ‘verplaatste thuisbevalling’

Array

Zwangere vrouwen die kiezen voor een verplaatste thuisbevalling, krijgen op de afdeling Verloskunde van het UMC St Radboud de beschikking over een nieuwe verloskamer, die speciaal is ingericht om een intieme en huiselijke sfeer te waarborgen.
De ziekenhuismaterialen zijn opgeborgen in mooie, gesloten kasten. Het meubilair en de aankleding van de kamer hebben een warme, huiselijke uitstraling en de wanden zijn mooi gedecoreerd. De kraamvrouw, haar partner, haar verloskundige en de kraamhulp zijn de enigen die zich met de bevalling en de baby bezighouden; tenzij er iets misgaat en extra assistentie gewenst is. Dan staan heel snel gynaecologische expertise en high-tech apparatuur voor de kraamvrouw en haar kindje klaar.

Huiselijke sfeer
`We hebben het afgelopen half jaar overleg gehad met de verloskundigen in onze regio en met de Kraamzorg Zuid-Gelderland,’ licht hoofdverpleegkundige Carin Vonk toe. `Daaruit kwam naar voren dat vrouwen die kiezen voor een verplaatste thuisbevalling het liefst bevallen in een huiselijke sfeer, waar ze alleen maar iets van het ziekenhuis merken als dat nodig is. Tegelijkertijd willen ze toch de veiligheid en de extra mogelijkheid om snel te reageren op onverwachte complicaties. Onze nieuwe verloskamer komt helemaal aan die wens tegemoet. Vanuit de nieuwe verloskamer ben je in een halve minuut op het OK complex. Met de kraamzorg Zuid-Gelderland is geregeld dat de kraamhulp die thuis de zorg gaat leveren, bij de verplaatste thuisbevalling in het UMC St Radboud de kraamvrouw al bijstaat. `Ook dat is een verbetering’, zegt Vonk. `Zo ontstaat er in de verloskamer al een persoonlijke band.’

Het UMC St Radboud wil met de nieuwe verloskamer de voordelen van de thuisbevalling combineren met de veiligheid van de ziekenhuisbevalling. `We bieden de warmte van de huiselijke setting, samen met de zekerheid dat, àls het moet, de medische topzorg meteen beschikbaar is,’ aldus hoofdverpleegkundige Vonk.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen