Kort geding PFG wegens stopzetting financiering door Menzis

Array

Zoals eerder gemeld, heeft zorgverzekeraar Menzis aangekondigd zijn bijdrage aan de financiering van Stichting Proeftuin Farmacie Groningen (PFG) per 1 januari 2012 te beeindigen. Menzis is met ruim 80% de belangrijkste financier van de PFG.

De PFG is een breed samenwerkingsverband van huisartsen, ziekenhuizen, apothekers, specialisten, patientenorganisaties en zorgverzekeraar Menzis in de provincie Groningen en de kop van Drenthe en werkt sinds 1999 aan kwaliteitsverbetering en kostenbesparing bij het voorschrijven van geneesmiddelen. Zij doet dit onder andere door de uitgave van het Groninger Transmuraal Formularium, een handboek voor de voorschrijvers (artsen) en afleveraars (apothekers) van geneesmiddelen.

Menzis heeft als zorgverzekeraar direct belang bij het werk van de PFG. De PFG heeft de laatste jaren aantoonbare kwaliteitsverbeteringen en kostenbesparingen gerealiseerd in het voorschrijven van geneesmiddelen. In de prognose van de PFG voor 2011 tot 2013 zijn verdere kostenbesparingen van 2,5 miljoen, oplopend naar 4,7 miljoen euro per jaar berekend. Het besluit van Menzis om ‘de stekker er uit te trekken’ is daarom onbegrijpelijk. Hierdoor draait Menzis de klok 12 jaar terug, zal de kwaliteit van de geneesmiddelvoorschrijving aantoonbaar teruglopen en zullen de kosten oplopen. Bovendien zullen 13 werknemers hun baan verliezen.

De Huisartsenkring Groningen, Groninger Apotheken Vereniging en het patienten/consumentenplatform Zorgbelang Groningen hebben reeds te kennen gegeven dat zij het besluit van Menzis betreuren en dat zij grote waarde hechten aan de belangrijke bijdrage die de PFG levert aan verbetering van de kwaliteit en kostenbeheersing bij het voorschrijven van geneesmiddelen.

Onderhandelingen tussen de PFG en Menzis hebben de afgelopen tijd niet geleid tot een verandering van het standpunt van Menzis. Daarom heeft het Bestuur van de PFG op 29 september 2011 besloten een kort geding aan te vragen om in elk geval voortzetting van de financiering door Menzis tot 1 januari 2013 te bewerkstelligen. Dat geeft de PFG gelegenheid haar werk ten bate van kwaliteit en kostenbesparing voort te zetten.

Op dit moment onderzoekt de PFG hoe de enorme expertise en ervaring, die de afgelopen 12 jaar zijn opgebouwd, behouden kunnen blijven, zodat patienten de beste geneesmiddelen voorgeschreven blijven krijgen tegen zo laag mogelijke kosten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tulp advocaten, mr. E.W. Kingma, tel 058 299 11 31

Over Proeftuin Farmacie Groningen: De Proeftuin Farmacie Groningen (PFG) is een samenwerkingsverband van de District Huisartsen Vereniging Groningen, het KNMP Departement Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Martini Ziekenhuis, Refaja Ziekenhuis, Zorgbelang Groningen en zorgverzekeraar Menzis. De PFG is in de regio al 12  jaar actief als organisatie die de samenwerking tussen verschillende partijen op het gebied van farmacotherapie probeert te bevorderen. Doel van de PFG is het bevorderen van kwaliteit en doelmatigheid in het voorschrijven, afleveren en gebruik van geneesmiddelen.

Contact: Proeftuin Farmacie Groningen, Laan Corpus den Hoorn 104, Groningen, e-mail: [email protected]
www.proeftuinfarmaciegroningen.nl

Recente artikelen