Landelijk Congres Patiëntveiligheid

Array

‘PATIËNTVEILIGHEID – BORGING BINNEN DE CULTUUR VAN UW ZIEKENHUIS’
15 november 2011, Aristo Utrecht

Verschillende Nederlandse ziekenhuizen kregen onlangs te maken met besmetting door multiresistente bacterien. Deze uitbraken hebben de discussie rond patientveiligheid doen oplaaien: hoe kunnen we de veiligheid van patienten waarborgen, hoe zijn verantwoordelijkheden verdeeld en welke verbeterslagen zijn er nog te maken?

In het kader van de Week van de Patientveiligheid vindt op dinsdag 15 november in Utrecht het Landelijk Congres Patientveiligheid plaats. Dit congres gaat over de borging van patientveiligheid in de dagelijkse praktijk en het belang van verankering binnen de cultuur van uw zorginstelling. Het is bedoeld voor bestuurders, managers en beleidsmakers in de (ziekenhuis)zorg, kwaliteitsfunctionarissen, artsen, verpleegkundigen en apothekers. Verpleegkundigen en medisch specialisten kunnen met deelname accreditatiepunten behalen.

In de ochtend komt Clinical Governance aan bod, een kwaliteitsbeweging die de organisatiecultuur centraal stelt. Wat kan deze methode betekenen voor patientveiligheid? Ook zullen de voorlopige resultaten en toekomstvisie vanuit het VMS Veiligheidsprogramma worden gepresenteerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal haar licht laten schijnen over de borging van patientveiligheid als integraal onderdeel van de ziekenhuiscultuur. Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO gaat in op de noodzaak de patient zelf structureel in te zetten als veiligheidsadviseur. Hoe kan uw organisatie de cultuuromslag maken die hiervoor nodig is?  ’s Middags staan twee goede voorbeelden uit de praktijk centraal: veiligheidsrondes voor continu verbeteren en ’STAP’, voor een veilig perioperatief proces.

 

 

Recente artikelen