Health-Lab

Array

Door vergrijzing en “ont-jonging” staat de zorg voor grote uitdagingen de komende jaren. De voorspelling is dat in 2025 per verzorgende twee maal zoveel zorg geleverd moet worden. Innovatie is dan ook noodzakelijk om de problemen van de zorg de komende jaren aan te kunnen. Doorgaan op de oude weg is geen keuze meer. Innovatie in de zorg is niet eenvoudig. Zo is nieuwe technologie en goede zorg niet voor iedereen een logische combinatie. Toch zullen we stappen moeten zetten om, mede met behulp van technologie, de innovaties voor morgen te realiseren. Samen met de partijen uit de zorg, onderwijs, onderzoek en innovatieve bedrijven.

Health-Lab is de naam van het initiatief dat tot doel heeft om te komen tot een “real life” experimenteer omgeving in de Amsterdamse regio op het gebied van Zorg en ICT. ICT kan een flinke bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem van de stijgende zorgvraag als gevolg van de vergrijzing. Door efficientere zorg mogelijk te maken maar ook mensen langer zelfstandig te laten wonen. Door de het persoonlijke karakter van de zorg en de specifieke doelgroep van ouderen worden wel specifieke eisen gesteld aan de het gebruik en de beleving van de technologie. Gestreefd wordt daarbij om in een “living lab” context de ontwikkeling van de toepassingen uit te voeren samen met de eindgebruikers en zorg dienstverleners.

 

Health-Lab wordt uitgevoerd in samenwerking met zorginstellingen, kennisinstellingen en grote en kleine bedrijven. Het project richt zich daarbij op drie aspecten:

  • opzet en onderhoud van een platform van alle zorginstellingen andere organisaties die een rol spelen in de zorg;
  • ontwikkeling van living lab locaties voor ontwerp en realisatie van innovatieve oplossingen die daadwerkelijk werken in de zorg;
  • creeren en aanpassingen van curricula gericht op het gebruik van ICT in de zorg voor zowel studenten als volwassenenonderwijs.

Health-Lab is een initiatief van de Amsterdamse Innovatie Motor, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam, INHolland, de Sigra, AMSTA, Waag Society en de gemeenten Amsterdam en Almere. Het Health-Lab wordt mede ondersteund door de Provincie Noord-Holland en Ministerie van EZ.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen