Kanker vast tussen eerste en tweede lijn?

Array

Wanneer valt de patient tussen de eerste en tweede lijn? Wanneer moeten huisartsen en specialisten elkaar consulteren als het gaat om patienten met kanker? Om die vragen draaide het Symposium Oncologie in Rotterdam dat werd georganiseerd door Stichting KOEL en Zorgimpuls. Zo’n 160 deelnemende zorgprofessionals uit de eerste lijn bespraken de toenemende mate van kanker in de zorgpraktijk en hoe huisarts en specialist de patientenzorg beter met elkaar kunnen afstemmen.

Nederland moet rekening houden met zo’n 91.400 nieuwe gevallen van kanker, een groei van 1.3% ten opzichte van het jaar 2008. Jaarlijks sterven 41.500 mensen aan de ziekte, aldus het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De grote groep patienten die na vijf jaar kankervrij zijn, zijn weliswaar genezen, aldus Orande Mensink van het IKNL, maar zij hebben vaak permanente nazorg en controle nodig. Daarnaast hebben mensen die behandeld zijn op latere leeftijd vaker last van orgaanfalen en andere kwalen.

Kanker als chronische ziekte
Hoe en waardoor die kwalen exact ontstaan wordt momenteel nog onderzocht, hoewel breed wordt aangenomen dat oudere behandelmethoden hier debet aan zijn. Ondanks nieuwe en nauwkeurigere behandelmethoden ontwikkelt kanker zich daardoor ook tot een chronische ziekte. Na de vijfjaarscontrole is de patient immers wel ‘genezen,’ maar door de verhoogde kans op recidiven en bijwerkingen blijft de patient onder strengere controle, die hoofdzakelijk wordt uitgevoerd door de eerstelijnszorg. Het IKNL berekende dat dit op jaarbasis een gemiddelde patientgroei van 1% betekent voor huisartsen. Reden te meer om goede afspraken te maken over communicatie tussen de eerste en tweede lijn.

Tussen de eerste en tweede lijn
Wanneer de patient op welk moment dan ook terugvalt van de tweede naar de eerste lijn, is het zaak dat specialisten en huisartsen elkaar goed informeren, dat was de meest gehoorde pleitregel tijdens het symposium. Soms zit de patient al bij de huisarts voordat deze de brief van de specialist heeft ontvangen. Vaker nog heeft de patient ernstige klachten als misselijkheid en depressie door het volgen van een kuur. Voor een goede diagnose en advies is het uitwisselen van patientinformatie van cruciaal belang, zowel tussen de eerste en tweede lijn, als binnen de eerstelijn onderling. Ook wanneer een patient kiest voor een symptoomgerichte palliatieve behandeling bij zijn huisarts, is ruggespraak met het ziekenhuis onontbeerlijk.

Uitwisseling van kennis
Naast key-notes van Radiologe Manouk Olofsen uit het ErasmusMC en Internist-oncoloog Esther Overkleeft van het Ikazia Ziekenhuis over het huidige curatieve en palliatieve behandelverloop, vonden er ook workshops plaats waarbij de zorgprofessionals multidisciplinair kennis deelden over wat zij kunnen betekenen voor patienten met kanker. Over en weer werd er in meerdere sessies kennis gedeeld over kankerzorg door specialisten (oncologie), huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen, dietisten, apothekers en logopedisten.

Bron: Stichting Koel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen