Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC) komt bij het UMC Utrecht

Array

Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC) wordt gevestigd bij het UMC Utrecht en niet – zoals eerder gepland – bij het Nederlands Kankerinstituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI- AVL) in Amsterdam. Het NKI-AVL voldoet aan alle vestigingscriteria van het NKOC , maar de noodzakelijke ondersteuning op het gebied van kindergeneeskundige zorg die het AVL niet in huis heeft, kon niet gerealiseerd worden. Dat leidde tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen het NKOC en het UMC Utrecht, waarbij er wordt samengewerkt met het NKI-AVL.

Het NKI-AVL en het UMC Utrecht hebben recent besloten om te onderzoeken of er in Utrecht een tweede vestiging van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis voor volwassenen kan worden opgericht. Dat leidde vervolgens tot constructief overleg tussen het NKOC en beide partijen waarin werd besloten om het NKOC bij het UMC Utrecht/Wilhelmina kinderziekenhuis te vestigen. Daarbij zullen zaken als operatiekamers, kinder intensive care en andere faciliteiten worden gedeeld. Zo komt het NKOC op een ideale plek met inbedding van zowel een universitair kinderziekenhuis als een volwassen kankercentrum.

Het wetenschappelijk toponderzoek naar kinderkanker vindt in Utrecht plaats in samenwerking met het NKI-AVL in Amsterdam. Verder wordt in Utrecht de topzorg voor kinderen met kanker geconcentreerd. Op zorggebied werkt het NKOC samen met zogenaamde shared centra in het land. Shared centra zijn gekwalificeerde ziekenhuizen verspreid over het land die minder complexe delen van de behandeling verzorgen onder regie van het NKOC.

Het NKOC heeft als nieuwe toetreder in de zorg een WTZi-erkenning van het Ministerie van VWS. Een projectorganisatie is bezig met alle noodzakelijke voorbereidingen voor het NKOC zoals het vormgeven van de organisatie, het bestuur en het toezicht, en het voorbereiden van de bouw. Het NKOC opent naar verwachting begin 2015 haar deuren.

13 oktober 2011

NKOC

Het NKOC wordt een topziekenhuis voor kinderen met kanker in Nederland. Het concentreert wetenschappelijk toponderzoek en toponcologische zorg in een internationaal vooraanstaand centrum. Dat creëert optimale mogelijkheden om de overlevingskans voor kinderen met kanker te vergroten tot boven de 95% in 2025 en het aantal gezondheidsproblemen als gevolg van behandeling te verkleinen naar minder dan 50%. Het NKOC kan rekenen op een brede steun van veel partijen waaronder ouders, behandelaars, onderzoekers, zorgverzekeraars, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Inspectie Gezondheidszorg, de Nederlandse Zorgautoriteit en fondsenwervende instanties als de Stichting Kinderen Kankervrij (KIKA) en KWF Kankerbestrijding. Vanwege de geboden kwaliteit zal Zorgverzekeraars Nederland de zorg in het NKOC bekostigen. KIKA is de belangrijkste financier van het wetenschappelijk onderzoek.

Het NKOC is een initiatief van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK), waarin kinderen en ouders verenigd zijn, de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION), waarin de professionals werkzaam in de kinderoncologie verenigd zijn, en de stichting ODAS die zich inzet voor de strijd tegen kinderkanker.

Bestaande centra

Twee weken geleden werd bekend dat het kankercentrum van het UMC Utrecht gaat fuseren met het Nederlands Kankerinstituut/Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Het Federatiebestuur staakte zijn verzet. Toen werd al gespeculeerd dat het nieuwe Kinderoncologisch Centrum ook in Utrecht zou komen.

Het is nog niet duidelijk of de bestaande centra voor kinderoncologie dichtgaan of dat ze de eenvoudige zorg voor kinderen met kanker blijven doen en de ingewikkelde aan het nieuwe centrum overlaten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen