Laagdrempelige hulp voor probleemdrinkers werkt

Array

De internetbehandeling Alcoholdebaas.nl is effectief, zo blijkt uit onderzoek onder 156  probleemdrinkers die eraan deelnamen. De wekelijkse alcoholconsumptie daalde gemiddeld met  28,8 glazen; 68 procent van de deelnemers dronk na afronding binnen de grenzen van ‘laagrisico drinken’:  maximaal 14 glazen per week voor vrouwen en 21 voor mannen.  In de controlegroep, die wekelijks alleen maar een ondersteunende e-mail ontving,  was dat resultaat veel lager. Deelnemers dronken wekelijks 3,1 glazen minder en 15 procent bereikte de grens van laagrisico drinken.  Deelnemers aan de internetbehandeling hadden daarnaast een betere gezondheid en minder depressieve klachten dan deelnemers in de controlegroep. Lees meer hierover in de wetenschapsagenda op www.ru.nl/wetenschapsagenda.
Biografie
Marloes Postel (Enschede, 1977) studeerde sociaal werk aan de Saxion Hogeschool Enschede en psychologie aan de Radboud Universiteit. Vanaf 2004 is ze betrokken bij de ontwikkeling van de internetbehandeling alcoholdebaas.nl en een jaar later begon ze met haar promotieonderzoek is samenwerking met het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction. Marloes Postel werkt als onderzoeker bij Tactus Verslavingszorg. Haar onderzoek is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit.

Datum: dinsdag 18 oktober 2011
Tijd: 10:30 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus:mevrouw drs. M.G. Postel
Promotors: prof. dr. C.A.J. de Jong, prof. dr. E.S. Becker
Titel promotie: Well connected. Web-based treatment for problem drinkers

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen