“De darmen: poep als medicijn” – wetenschapsprogramma Labyrint

Array

Wetenschapsprogramma Labyrint, De darmen: Poep als medicijn, woensdag 19 oktober 20:50 uur, Nederland 2
Er zitten tien keer zoveel bacterien in onze darm als cellen in ons hele lichaam. De samenstelling van deze darmbacterien is bepalend voor onze gezondheid. Dik, ziek of depressief? Geef je darmbacterien de schuld! Een kuur met andermans poep kan uitkomst bieden. Een aflevering van Labyrint over de dierentuin in onze darm.

Zonder de darmbacterien zijn we ten dode opgeschreven. We hebben ze nodig om energie, vitamines en mineralen uit ons voedsel te halen. Tegelijk gebruiken de bacterien onze darmen als voedselgronden.

Elk mens heeft zijn eigen unieke samenstelling aan darmbewoners. Dit ecosysteem is zo stabiel dat zelfs een heftige antibioticakuur het nauwelijks aan het wankelen brengt. Toch wil dat niet zeggen dat het ook een gezond ecosysteem is. Het vermoeden groeit dat een aantal ziekten een directe relatie hebben met de opbouw van de bacteriepopulatie in de darmen.

In Labyrint praten wetenschappers over de mogelijkheden om met darmbacterien ziekten als de ziekte van Crohn, obesitas en suikerziekte aan te pakken. Zelfs depressies zouden wel eens een relatie kunnen hebben de aanwezigheid van ongewenste darmbewoners.

De meest radicale manier om van een ongezonde bacteriesamenstelling af te komen is een poeptransplantatie. Onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum brachten de poep van dunne donoren in de darmen van dikke proefpersonen. De dikke proefpersonen werden weliswaar niet meteen slank door één zo’n poeptransplantatie; wel verdween hun suikerziekte. Kunnen we in de toekomst een aantal ziekten genezen door onze darmen te ‘voeden’ met de juiste bacterien?

Niet alleen darmbacterien kunnen een genezende werking hebben. Ook wormen worden ingezet als medicijn. Sinds de omstandigheden waarin wij leven superhygienisch zijn geworden, hebben we steeds meer last van allergieen en auto-immuunziekten. Een teken van een zwak immuunsysteem? Of missen we gewoon onze oude darmbewoners, de wormen? Capsules met ‘gezondmakende’ wormeneitjes zijn al in de maak.

Labyrint neemt U mee op een bijzondere zoektocht naar onze oude vrienden in de darmen.
Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Napraatsessie. Kijk mee op www.labyrint.nl en stel je vragen via Twitter #labyrint

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen