Eerste huisartsenpraktijk in Nederland werkt met Cardiogoniometrie

Array

Nieuwe meetmethode kan meer hartinfarcten opsporen ● Slechts 12 seconden meettijd
Huisartsencentrum “de zwaai” in Veenendaal heeft begonnen met een nieuwe meetmethode voor (dreigende) hartinfarcten. Met de zogenoemde Cardiogoniometrie of CGM kunnen hartinfarcten nauwkeuriger opgespoord worden dan met het nu gebruikte ecg (hartfilmpje) of bloedtests. Binnen een paar tellen is vast te stellen of iemand die met klachten naar de huisarts gaat, kans maakt op een hartinfarct.

In heel Nederland overlijden elke dag 108 mensen aan hart- en vaatziekten. Veel meer mensen worden in een ziekenhuis opgenomen met de symptomen van een hartinfarct. De symptomen zijn hevige, zware, drukkende pijn midden op de borst, mogelijk met uitstraling naar kaken en armen, vooral de linkerarm; wit wegtrekken en zweten; kortademigheid; misselijkheid en soms braken; angst, soms doodsangst; rusteloosheid. Precies in deze specifieke risico groep, zijn de cardiale oorzaak van de pijn op de borst nu eerder te bevestigen of uit te sluiten. De Cardiogoniometrie vertoont in prospectieve studies een hoge gevoeligheid en specificiteit.

De Cardiogoniometrie (CGM) biedt de mogelijkheid om binnen twaalf seconden zelfs hartinfarcten op te sporen die door het klassieke Elektrocardiogram (ECG) en een bloedtest niet herkend worden.

De CGM geeft een ruimtelijke weergave van de hartactiviteit die veel gedetailleerder is dan het ECG. Hierdoor kan een arts een hartinfarct veel sneller en nauwkeuriger herkennen. Bovendien kunnen met de CGM problemen met de bloedsomloop in het hart, vaak het eerste teken van een hartinfarct, opgespoord worden.

cardimed – medical solutions

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen