Erfelijk risico op verslaving

Array

Gene-environment interaction and intermediate phenotypes in alcohol dependence
Ongeveer 50 procent van het risico om verslaafd te raken is erfelijk bepaald. Welke genen bijdragen aan dit risico is grotendeels onbekend. Ook weten we weinig over hoe een gen kan leiden tot een verhoogd risico op bijvoorbeeld alcoholverslaving. Arnt Schellekens verrichtte genetisch onderzoek en onderzocht hersenfuncties bij patienten met alcohol afhankelijkheid en bij gezonde personen om deze vragen te beantwoorden.
Biografie
Arnt Schellekens (Loon op Zand, 1977) studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit onderzoek verrichtte hij vanuit de Afdeling Psychiatrie van het UMC St Radboud in samenwerking met de afdeling ontgifting en diagnostiek van Novadic-Kentron, centrum voor verslavingsbehandeling, en met het Nijmegen Institute for Science Practitioners in Addiction. Het onderzoek werd gecombineerd met de opleiding tot psychiater aan de Radboud Universiteit. Arnt Schellekens zal het werk als psychiater blijven combineren met onderzoek binnen de Radboud Universiteit en het Donders Centre for Neuroscience, met een focus op genetisch onderzoek.

Datum: dinsdag 18 oktober 2011
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. A.F.A. Schellekens
Promotors: prof. dr. J.K. Buitelaar, prof. dr. C.A.J. de Jong
Copromotors: dr. R.J. Verkes, dr. B. Ellenbroek
Titel promotie: Gene-environment interaction and intermediate phenotypes in alcohol dependence

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen