Extra foliumzuur rond de conceptie vermindert kans op aangeboren hartafwijkingen

Array

Ingrid van Beynum, die deze week promoveerde aan het UMC St Radboud, heeft aanwijzingen gevonden dat extra inname van foliumzuur de kans op sommige aangeboren hartafwijkingen kan verminderen.
Sinds 1993 is bekend dat extra inname van foliumzuur rondom de conceptie de kans op een kind met een open ruggetje verlaagt. Ingrid van Beynum: “De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar foliumzuur en aangeboren hartafwijkingen. Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij baby’s. Ik heb de Nederlandse EUROCAT-database geanalyseerd waarin alle aangeboren afwijkingen in Noord-Nederland worden geregistreerd. Daarin vonden we dat gebruik van extra foliumzuur rondom de conceptie het risico op aangeboren hartafwijkingen met twintig procent verlaagt. Voor sommige hartafwijkingen, zoals gaatjes in het tussenschot van het hart, was de risicovermindering het sterkst.”

 

Aanmoediging

Van Beynum bestudeerde ook genetische varianten – zogenoemde single nucleotide polymorfismen (SNP’s) – in de foliumzuur en homocysteine stofwisseling. Daarbij onderzocht ze onder andere het verband tussen deze SNP’s en aangeboren hartafwijkingen. Van Beynum: “Het polymorfisme van het MTHFR-gen dat een lager niveau van het foliumzuur veroorzaakt, geeft een verhoogde kans op een aangeboren hartafwijking. Bij moeders met deze genetische variant die geen foliumzuur hadden gebruikt, is de kans op aangeboren hartafwijkingen bij het kind nog hoger.”

Mede gezien het relatief hoge aantal aangeboren hartafwijkingen is het gevonden preventieve effect van foliumzuur een extra aanmoediging voor vrouwen met een kinderwens om extra foliumzuur te gebruiken.

 

 

Recente artikelen