Meten = weten: verbeterde vragenlijst voor dementiepatiënten

Array

Vandaag, 14 oktober 2011 promoveert Sietske Sikkes bij het VUmc Alzheimercentrum op onderzoek naar vragenlijsten voor dementiepatienten. Omdat bestaande vragenlijsten verouderd bleken, ontwikkelde Sikkes een nieuwe, de Amsterdam IADL vragenlijst®, om problemen in het dagelijks functioneren al in een vroeg stadium te kunnen detecteren.

 

Dementie kenmerkt zich door een geleidelijke achteruitgang in onder andere het geheugen en het denken. Patienten krijgen problemen in het dagelijks functioneren, zoals met koken of het regelen van de financien. Problemen bij deze dagelijkse activiteiten, ‘instrumental activities of daily living’ (IADL) genoemd, worden meestal gemeten met vragenlijsten die de mantelzorger – vaak de partner – invult.

De vragenlijsten zijn een belangrijk instrument bij het stellen van de diagnose dementie. De bestaande IADL-vragenlijsten zijn echter verouderd. Ze bevatten bijvoorbeeld geen vragen over gebruik van computer of mobiele telefoon. En de vragen zijn vooral van toepassing op mensen met een hoge leeftijd, terwijl juist veel van de patienten in VUmc Alzheimercentrum jonger dan 65 zijn. Ook vond Sietske Sikkes dat de kwaliteit van de bestaande vragenlijsten beperkt was.

Daarom ontwikkelde Sikkes een nieuwe vragenlijst, de Amsterdam IADL vragenlijst®, om problemen in het dagelijks functioneren al in een vroeg stadium te kunnen detecteren. Zij ontwikkelde nieuwe vragen op basis van theorie en interviews met betrokkenen. Daarbij is speciale aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van de vragenlijst en aan de voorwaarde dat de vragen aansluiten op het dagelijks leven van de mensen die de geheugenpolikliniek bezoeken.

De vragenlijst is een veelbelovend nieuw meetinstrument voor dementie. Omdat de behoefte aan een dergelijke vragenlijst wereldwijd is, wordt nu gewerkt aan een internationale versie.  Ook kan de vragenlijst mogelijk gebruikt gaan worden om het effect van nieuwe behandelingen tegen dementie te meten.

  • Promovendus: mw. S.A.M. Sikkes
  • Titel proefschrift: Measuring IADL in dementia
  • Promotoren: prof.dr. Ph. Scheltens, prof.dr. B.M.J. Uitdehaag
  • Copromotoren: dr. Y.A.L. Pijnenburg, dr. E.S.M. de Lange-de Klerk
Datum:14 oktober 2011
Tijd:11:45 tot 12:45
Locatie:Aula, Vrije Universiteit

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen