mijncopdcoach voor zelfmanagement COPD patiënt

Array

Nieuw E-health programma
mijncopdcoach voor zelfmanagement COPD patient
Vandaag wordt mijncopdcoach geïntroduceerd tijdens het 5e nationale congres COPD Ketenzorg in Utrecht. Mijncopdcoach is het resultaat van een samenwerkingsverband van GlaxoSmithKline (GSK), Sananet Care, zorgverleners uit de 1e en 2e lijn en deskundigen op gebied van Gezondheidsvoorlichting en Chronische zorg. Het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) heeft deel uitgemaakt van de adviesgroep.
Mijncopdcoach is een omgeving op het internet die patient en casemanager ondersteunt als onderdeel van de behandelrelatie. Het programma stimuleert zelfmanagement door de patient.
Voor de ontwikkeling van mijncopdcoach is de Zorgstandaard COPD van de Long Alliantie Nederland als uitgangspunt genomen.

Dr. R.S. Djamin, longarts in het Amphia Ziekenhuis Breda, licht mijncopdcoach toe aan de hand van een posterpresentatie tijdens het COPD Ketenzorg congres. Deelnemers aan het congres kunnen zo voor het eerst kennis nemen van dit vernieuwende e-health programma dat gezondheidswinst voor COPD patienten kan helpen bevorderen. Dr. Djamin: “ Ik vind betrokkenheid van COPD patienten bij hun behandeling heel belangrijk. Het bepaalt mede het succes van de behandeling. Dit online instrument stimuleert betrokkenheid en zelfmanagement, en wel op heel toegankelijke manier die dicht bij de beleving van de patient staat.”

Op dit moment wordt een validatiestudie van mijncopdcoach opgestart onder supervisie van prof. dr.B. Vrijhoef, hoogleraar chronische zorg aan de Universiteit Tilburg.

Hoe werkt mijncopdcoach
Afhankelijk van zijn gezondheidstatus krijgt de patient begeleiding en ondersteuning met op de persoon afgestemde informatie en kennis. Binnen mijncopdcoach wordt de patient op indicatie van de behandelaar ook gemonitord op klachten en symptomen die kunnen duiden op een exacerbatie. Dit gebeurt door een telemonitoringsprogramma dat in praktijk al breed wordt toegepast. De kern van mijncopdcoach is het behandelplan dat patient en casemanager gebruiken om doelen en acties te bepalen. Ook heeft de patient de mogelijkheid om online advies van de casemanager te krijgen via de virtuele adviseur of beladvies.

Gezondheidswinst vanuit patientenperspectief
Onze samenleving krijgt te maken met een steeds complexer wordende gezondheidszorg. Dat betekent een uitdaging wanneer we enerzijds de kwaliteit van de zorg willen bevorderen en anderzijds de zorguitgaven binnen de perken willen houden.
GSK wil naast innovatieve geneesmiddelen en vaccins ondermeer met oplossingen komen voor zorgverbetering en –vernieuwing waarbij de zorg efficient(er) wordt ingericht. Daarbij dient de gezondheidswinst vanuit het perspectief van de patient en zelfmanagement wat GSK betreft een prominente rol in te nemen. Mijncopdcoach past goed binnen deze visie en doelstelling.

Over Sananet Care
Sananet Care ontwikkelt medisch gevalideerde telebegeleidingsprogramma’s die via verschillende technologische kanalen, zoals internet, zorgTV en mobiele telefoons aan chronisch zieken worden aangeboden. Zij zorgen voor dagelijks contact tussen patienten en hun behandelende arts of gespecialiseerde verpleegkundige. Daardoor zijn patienten sterker betrokken en hebben zij meer regie over de behandeling van hun aandoening..

Bron: GlaxoSmithKline

Recente artikelen