Palliatieve zorg speerpunt Elkerliek ziekenhuis

Vijf verpleegkundigen ronden opleiding Palliatieve zorg verpleegkundige af
Maar liefst vijf verpleegkundigen van het Elkerliek ziekenhuis ontvingen onlangs hun diploma voor de opleiding Palliatieve zorg verpleegkundige. Hiermee is de kennis over palliatieve zorg binnen het Elkerliek verder uitgebreid. Palliatieve zorg is één van de speerpunten voor het ziekenhuis, dat als enige niet-academische ziekenhuis een arts palliatieve zorg in dienst heeft.

Een jaar lang verdiepten Monique Janssen, Nelly Beelen, Suzanne van Lankvelt, Helma den Dekker en Monique Vercoulen zich in de palliatieve zorg. Het onderwijs over medische kant leverde hen veel nieuwe informatie op, maar vooral de informatie over geestelijke zorg voor de palliatieve patiënt maakte voor hen de opleiding heel aantrekkelijk. Gesprekstechnieken, medicijnen, samenwerking met andere (zorg)professionals, het kwam allemaal aan bod. Ze leerden hierdoor anders te kijken naar leven en dood en dat veranderde voorgoed hun kijk op de zorg voor de (palliatieve) patiënt. Het feit dat je als professional maatwerk kunt leveren aan zowel patiënt als familie, op een belangrijk moment van hun leven, geeft veel voldoening. De vijf gaan de kennis die zij opdeden in de praktijk brengen binnen het ziekenhuis.

Opleiding

De opleiding Palliatieve zorg verpleegkundige wordt verzorgd door het Rotterdamse Erasmus MC. De lessen vonden plaats bij het Integraal Kankercentrum Zuid in Eindhoven. Dat vijf verpleegkundigen van één zorginstelling tegelijk begonnen aan deze opleiding is uniek. Het geeft aan hoe belangrijk het Elkerliek deze specifieke vorm van zorg vindt.

Uitbreiding

Het team rondom de palliatieve zorg wordt op termijn nog verder geprofessionaliseerd. Ingrid van Asseldonk is onlangs gestart met de opleiding tot verpleegkundig specialist. Als verpleegkundig specialist mag zij bepaalde taken overnemen van de palliatieve arts, die daarmee ontlast wordt. Ook zijn dit najaar wederom twee deelnemers gestart met de vervolgopleiding palliatieve zorg.

Paliatieve zorg

Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die niet meer kunnen genezen. Dit kan zijn door een vorm van kanker, maar ook door aandoeningen als hartfalen en copd (een longaandoening). Doel is de resterende tijd voor de patiënt en zijn omgeving zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen