VU-eredoctoraat voor marathonwetenschapper Timothy Noakes

Array

Vrije Universiteit viert haar 131ste verjaardag
De Vrije Universiteit Amsterdam reikt een eredoctoraat uit aan Timothy Noakes. Hij krijgt deze onderscheiding als erkenning van zijn uitzonderlijke verdiensten op het gebied van de inspanningsfysiologie en de sportgeneeskunde. Noakes neemt deze donderdag 20 oktober in ontvangst, tijdens de Dies Natalis van de VU.

Gezond ouder worden door bewegen
Jaap van Dieen, hoogleraar Biomechanica aan de faculteit der Bewegingswetenschappen, spreekt de diesrede uit. Waarom vallen mensen? En waarom vallen ouderen sneller dan jongeren? Kun je mensen trainen om minder snel te vallen?

Timothy Noakes
De Zuid-Afrikaanse Timothy Noakes (1949) onderzocht in zijn wetenschappelijke carrière onder meer de mechanismen van het leveren van fysieke prestaties in duursporten en de achtergronden van inspanningsgerelateerde vermoeidheid en verstoringen in de vochtbalans. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de oprichting van het Sports Science Institute of South Africa. Zijn belangrijkste populair wetenschappelijke boek Lore of Running geldt als hét handboek over hardlopen en helpt lopers wereldwijd hun prestaties te begrijpen en te verbeteren. Dankzij het boek is Noakes niet alleen bekend in de wetenschap, maar ook in de wereld van sport en hardlopen. Noakes liep zelf meer dan 70 (ultra)marathons. Hij krijgt het eredoctoraat op voordracht van de Faculteit der Bewegingswetenschappen, die dit jaar haar 40-jarig bestaan viert. 21 oktober houdt Noakes een rede tijdens het jubileumsymposium dat de faculteit organiseert.

Fototentoonstelling en VU-Fittest
De ochtend van de Dies Natalis opent de VU een fototentoonstelling op de campus met het thema Grenzeloos Presteren? Rond deze opening organiseert de Faculteit der Bewegingswetenschappen een gratis VU-fittest aan. Studenten, medewerkers en geïnteresseerden kunnen tussen 10.00-13.00 hun conditie laten meten.

Recente artikelen