Kamerbrief zorg en ondersteuning in de buurt

Array

Kamerbrief van minister Schippers (VWS) met de stand van zaken van de noodzaak om zorg en ondersteuning in de buurt te versterken, inclusief een overzicht van initiatieven op dit terrein. Begin dit jaar heeft VWS haar beleidsdoelstellingen toegelicht in de brieven ‘Zorg die werkt’ en ‘Vertrouwen in de zorg’ (TK 2010-2011, 32620, nr. 1 resp. 2). Daarin gaven zij aan dat het van groot belang is dat zorg en ondersteuning in de buurt beschikbaar zijn als mensen dat nodig hebben. Met het oog op de begrotingsbehandeling stellen zij de Kamer nu op de hoogte van de stand van zaken van onze analyse van de noodzaak om zorg en ondersteuning in de buurt te versterken. Daarnaast bieden zij de kamer een overzicht van initiatieven op dit terrein. Voor de zomer van 2012 sturen wij u een concreet werkplan met maatregelen en een tijdpad om de zorg en ondersteuning in de buurt daadwerkelijk te versterken.

Lopende en nieuwe maatregelen

Toelichting

Tijdpad

Versterken van gezondheidsbescherming

Het verbeteren van de landelijke organisatiestructuur om bestaande en nieuwe gezondheidsrisico’s in de omgeving tijdig op te sporen en aan te pakken, inclusief rampen en crises. Nadruk ligt op betere bestuurlijke inbedding en verbetering van de risicocommunicatie.

2011-2014

Zelf beslissen over leefstijl

Conform de Landelijke nota gezondheidsbeleid worden acties ondernomen op diverse thema’s, o.a. toegankelijke kennis en informatie, vergroten van de weerbaarheid van de jeugd (onder andere via scholen) en de ‘gezonde keuze, de makkelijke keuze maken’. De verdere uitbouw en inzet van publiek-private samenwerking speelt hierin een belangrijke rol.

2011-2014

Invoering darmkankerscreening

Er komt een bevolkingsonderzoek naar darmkanker onder alle 55- tot 75-jarigen.

2011-2014

Kwaliteit Health checks verbeteren

Een goede preventietest kan mensen helpen om hun eigen gezondheid te monitoren of als motivatie om gezonde keuzes te maken. Tests moeten dan wel goed en nuttig zijn. Eind 2011 volgt een brief over screeningsbeleid en te ontwikkelen kwaliteitsbeleid van ondermeer health checks.

2011

Veilig sporten en bewegen in de buurt

VWS werkt, samen met de VNG, NOC*NSF en andere betrokken partners, aan één programma rond sport en bewegen in de buurt. Dit programma richt zich op het realiseren van vraaggericht sport- en beweegaanbod in de buurt met publieke en private partners. Het uitgewerkte programma wordt eind 2011 naar de Tweede Kamer gezonden.

2011

1

Decentralisatie

Lopende en nieuwe maatregelen

Toelichting

Tijdpad

Overheveling begeleiding van AWBZ naar gemeenten

Om participatie voor iedereen mogelijk te maken, is – zeker voor mensen met zware beperkingen – maatwerk vereist. Het doel van de decentralisatie van begeleiding is dan ook om dit maatwerk mogelijk te maken. De overheveling van begeleiding gaat in 2 stappen, per 2013 voor nieuwe gebruikers voor mensen waarvan de indicatie in 2013 afloopt en en per 2014 voor mensen die nu al een beroep doen op begeleiding.

2013-2014

Uitvoering AWBZ in handen van verzekeraars

Door vanaf 2013 zorgverzekeraars direct verantwoordelijk voor de uitvoering van AWBZ te maken worden zij het aanspreekpunt voor cliënten voor zorg op grond van de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. De inwerkingtreding van de wet Uitvoering AWBZ door Zorgverzekeraars (UAZ) is voorzien per 2013.

2013

Decentralisatie jeugdzorg en invoering CJG’s

De Centra voor Jeugd en Gezin zullen vanaf 2012 in alle gemeenten aanwezig zijn. Zij leveren vrij toegankelijk advies, opvoedondersteuning en ambulante jeugdhulp. Deze hulp wordt ingezet voor ouders en kinderen die nu nog vaak in het specialistische circuit verkeren. Gewerkt wordt aan een wetsvoorstel opvoed- en opgroeiondersteuning dat de decentralisatie regelt. Dit wetsvoorstel wordt eind 2012 aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor de begrotingsbehandeling van VWS wordt de Kamer nader geïnformeerd over de hoofdlijnen van deze stelselwijziging.

2011-2014

Overheveling hulpmiddelen

In de brief van 1 juni 2011 is de Kamer geïnformeerd over de overheveling van hulpmiddelen die te maken hebben met ‘zelfredzaam- heid in en om de woning’ van Zvw en AWBZ naar WMO.

2013

Verkenning cliëntondersteuning

Ten aanzien van het voornemen om gemeenten zeggenschap te geven over de cliëntondersteuning voor gehandicapten wordt een verkenning cliëntondersteuning uitgevoerd.

2012

Kamerbrief zorg en ondersteuning in de buurt

PDF document | 14 pagina’s | 291 KBKamerstuk: Kamerbrief | 14-10-2011 | VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen