Sturende rol verzekeraars cruciaal om consument kostenbewust te maken

Array

NZa publiceert Stand van de zorgmarkten 2011
De consument moet bewuster en actiever gaan kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars en polissen. Dat vergt acceptatie van de sturende rol door verzekeraars, zo beschrijft de NZa in de ‘Stand van de zorgmarkten 2011’. In deze publicatie leest u cijfers, feiten en opinies over de ontwikkelingen in de zorg en de belangrijkste uitdagingen voor de komende periode.

Hoe blijft de zorg houdbaar voor de premiebetalende consument, houdbaar voor de huidige clienten en patienten in de zorg en houdbaar voor toekomstige generaties? In de ‘Stand van de zorgmarkten 2011’ beschrijft de NZa wat de verschillende partijen te doen staat.

Om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, zal de consument actief en kostenbewust moeten gaan kiezen tussen de verschillende polissen. Welke risico’s wil hij verzekerd hebben, welke niet en welke mate van keuzevrijheid wil hij daarbij hebben? Zorgverzekeraars kunnen de consument bewustmaken van de kosten die verbonden zijn aan keuzevrijheid. Acceptatie van de sturende rol van zorgverzekeraars is één van de belangrijkste uitdagingen voor alle partijen: zij zijn het die de belangen van de verzekerden kunnen behartigen door de best mogelijke zorg in te kopen en een onderscheidend verschil te maken in de polissen.
Daar hoort ook bij dat die verzekeraar de ruimte krijgt en neemt om selectief te contracteren. Dan ligt het ook voor de hand de invulling van bijvoorbeeld honorariabudgetten niet toe te delen op basis van historische gegevens, maar op basis van de inkoop door verzekeraars.

Voor de NZa zelf zijn de belangrijkste uitdagingen in de komende periode het wegnemen van belemmeringen, het verminderen van de regeldruk en het versterken van het toezicht. Tot nu toe stak de NZa veel energie in haar regulerende taken. In sectoren waar de prijzen niet vrijgegeven zullen worden, zoals het calamiteitenhospitaal of traumahelikopters, zal de NZa tarieven blijven vaststellen. In sectoren waar vrije prijzen en wellicht ook vrije prestaties gaan gelden staat de NZa voor andere uitdagingen, zoals het verminderen van de regeldruk en de invoering van goede bekostigingssystemen met integrale tarieven op basis van daadwerkelijk geleverde zorg.

Het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving is een belangrijk speerpunt voor de NZa de komende tijd. Dit betekent waar mogelijk een verschuiving van een ‘verbodstelsel’ (alles is verboden, tenzij de NZa het goedkeurt), naar een ‘gebodstelsel’ (alles is toegestaan, uiteraard binnen de grenzen van de wet). Deze verschuiving levert concrete uitdagingen op voor het toezicht vanuit de NZa, zoals het voorkomen bestrijden van fraude, het opleggen van transparantieverplichtingen en scherper toezicht op marktmacht.

De NZa signaleert in haar rol als marktmeester ook uitdagingen voor de andere partijen. Voor zorgaanbieders is de belangrijkste opdracht om keuzes te maken in hun zorgaanbod en daarover zo transparant mogelijk te zijn. Daarnaast zal de kapitaalbehoefte van zorgorganisaties in de toekomst niet meer geheel door banken of overheid gedekt kunnen worden. Een pragmatische discussie over de manier waarop  private financiering benut kan worden en onder welke voorwaarden is dan ook noodzakelijk.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen