Artsen zonder Grenzen opent chirurgisch ziekenhuis in Kunduz

Afghanistan: chirurgisch ziekenhuis geopend in Kunduz

Artsen zonder Grenzen heeft een chirurgisch ziekenhuis met 55 bedden geopend in de noordelijke provincie Kunduz van Afghanistan. Het ziekenhuis ging op 29 augustus van start en biedt spoedeisende chirurgie en medische zorg voor mensen die levensgevaarlijk gewond zijn.

Zorg
Bij de gevechten in Kunduz vielen het afgelopen jaar veel gewonden door explosies, granaatscherven en geweerschoten, waarvoor gespecialiseerde chirurgische zorg nodig is. Het nieuwe ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen is het enige in zijn soort in het noorden van Afghanistan, en is uitgerust met een afdeling spoedeisende hulp, twee operatiekamers, een intensive care en röntgen- en laboratoriumfaciliteiten. Er zijn aparte afdelingen voor mannen en vrouwen.

Gratis
De zorg van Artsen zonder Grenzen is volledig gratis voor wie aan de opnamecriteria voldoet, wat inhoudt dat iemand door geweld of een ongeluk gewond is geraakt. `Het enige etiket dat we gebruiken is “patient”‘, aldus Dorian Job, medisch coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Afghanistan. `Elke gewonde heeft recht op medische zorg. Wij maken geen verschil tussen burgers of strijders.’

Veiligheid
Op alle locaties waar Artsen zonder Grenzen in Afghanistan werkt, zijn wapens streng verboden om de veiligheid van de patienten te garanderen. Dat is van essentieel belang, omdat anders een medische instelling een militair doelwit zou kunnen worden. Artsen zonder Grenzen financiert dan ook haar werk in Afghanistan volledig uit donaties van particulieren.

bron: Artsen zonder Grenzen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen