Familievertrouwenspersoon voor Delta en Pameijer

Om mensen met een handicap of mensen met psychisch of psychiatrische aandoening optimaal te ondersteunen in hun herstel, zijn de familieleden en naasten belangrijk. Zij kennen de client/patient immers het beste. Het is dan ook belangrijk om, in overleg met de client, de familie en naastbetrokkenen intensief te betrekken bij de behandeling en begeleiding en hen goed te informeren. Daarom is er nu een familievertrouwenspersoon actief in de regio Rijnmond, bij wie familie en naastbetrokkenen terechtkunnen voor vragen. Dit wordt gefaciliteerd door Pameijer en Delta Psychiatrisch Centrum

Een goede relatie met familie is essentieel bij ondersteuning
Naastbetrokkenen – of het nu gaat om familie, kennissen, buren of mantelzorgers – vormen het belangrijkste steunsysteem voor onze clienten. Zij kennen hen het beste en worden vaak dagelijks  geconfronteerd met vragen en problemen die antwoorden en oplossingen behoeven. In de wet is dit verder niet geregeld. Daarom hebben diverse instanties zoals Ypsilon, GGZ Nederland en het Trimbos-instituut het document ‘Betrokken omgeving’ gemaakt. Dit is de Nederlandse leidraad voor de samenwerking tussen instelling, familie en naastbetrokkenen.

Delta en Pameijer bieden beide ‘familiebeleid’
Voor Delta was dit aanleiding om de samenwerking met naastbetrokkenen verder te concretiseren en vast te leggen. Het resultaat is dat dit nu één van de speerpunten van het Deltabeleid is. Ook Pameijer is gestart met een project rond familiesupport. Managers, medewerkers en familieleden geven de komende periode vorm aan dit project. Omdat de positie van familie en naasten meer aandacht verdient, bieden Delta en Pameijer daarnaast nu ook een onafhankelijke familievertrouwenspersoon. Het instellen van een familievertrouwenspersoon doet daarbij niet af aan de autonomie van de client zelf.

Familievertrouwenspersoon
Familieleden en naasten kunnen van de familievertrouwenspersoon steun krijgen bij het leggen, onderhouden en herstellen van contact met hulpverleners, behandelaars en managers van de instelling. De familievertrouwenspersoon luistert, informeert en signaleert. Ook kan hij bemiddelen bij problemen. Het gesprek met de familievertrouwenspersoon blijft vertrouwelijk, omdat de familievertrouwenspersoon  geheimhoudingsplicht heeft.

Meer informatie over de familievertrouwenspersoon op de websites van www.deltapsy.nl en www.pameijer.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen